Suomen paras siideri kypsyy Tammiluodossa – ”Se on varmaan Nuden salaisuus”

0
Jani Jokinen uskoo, että yksi Nude Ciderin vahvuuksista on juomien raaka-ainepitoisuus. Tuotteet ovat aitoa, täyttä omenamehua ilman mitään lisäaineita tai jälkikäteen tehtyjä skaalauksia suurempien tuotantomäärien mahdollistamiseksi.

Suomen paras siideri 2023, Suomen paras siideri 2024…

Paraisten Tammiluodossa on oltu hyvän reseptin äärellä jo pitkään, mutta viime vuosina perinteikkään viinitilan kupeessa operoiva Nude Cider on noussut kiistattomasti kotimaisten siiderivalmistajien kärkeen. Ensin sen teki viime vuonna yrityksen esikoistuote eli Nude Classic, ja tänä vuonna Suomen parhaan siiderin palkinnon pokkasi valikoiman vahvaan päähän rakennettu omenasiideri Nude Strong.

Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran (SASS) myöntämät tittelit eivät tulleet kuitenkaan yrittäjä Jani Jokiselle yllätyksenä, sillä usko omaan tuotteeseen on, tietenkin, vahva.

– Lähestymme siiderin valmistusta samasta näkökulmasta kuin viinin valmistusta. Pitää tuntea lajikkeet, niiden erot ja ominaisuudet, ja sen jälkeen kokemuksen perusteella mehuista pystyy yhdistelemään parhaan mahdollisen lopputuloksen. Toki onnistumisen taustalla on lukuisia kokeiluja, ja silti jokainen vuosikerta on taatusti erilainen niin kuin omenasadotkin, Jokinen miettii.

SASS:n järjestämässä kilpailussa oli neljä eri kategoriaa: aidot siiderit, maustetut aidot siiderit, aidot perryt ja muut siiderit. Nude Strong pokkasi siis sekä aitojen siiderien että myös aitojen perryjen sarjavoiton että myös kokonaiskilpailun voiton. Kakkosena aidoissa siidereissä oli puolestaan Nude Classic.

– Jos sanon ihan rehellisesti, olisi Strongin pitänyt mennä Classicin edelle jo viime vuonna. Mutta ehkä raati hakee myös vähän eri ominaisuuksia vuosittain, Jokinen hymyilee.

Nude Ciderin tiloissa pullotetaan noin 40-50 tuhatta pulloa siideriä vuosittain, mutta sen lisäksi pullotuskoneen läpi menee muitakin tuotteita. Jani Jokisen mukaan pullotuskoneen kapasiteetti kestäisi huomattavasti suuremmatkin määrät, joten yksi mahdollisuus on tulevaisuudessa pullottaa Paraisilla myös muita kuin omia tuotteita.

Tammiluodon vuosikertasiideriä

Hetkinen, sanoiko Jokinen hetkeä aiemmin sanan vuosikertasiideri?

Totta se on, sillä Nude Ciderin prosessi Paraisten Tammiluodossa on aina lähes ympärivuotinen. Omenat kypsyvät puutarhan tuhansissa puissa kesän aikana, minkä jälkeen sato kerätään varastoon ja mehustetaan.

Syksy ja talvi ovat kypsymisen aikaa, kunnes keväällä edellisen kesän omenoista puristettu mehu on muuttunut villihiivan, sopivan lämpötilan ja ajan yhteispelillä pullotusvalmiiksi kirkkaaksi siideriksi.

– Jos olet ostanut Nude Classic -pullon vaikka vuonna 2022 ja ostat ensi vuonna seuraavan, on maku juomien välillä taatusti erilainen. Siksi voidaan puhua samalla vuosikertasiideristä, Jokinen taustoittaa.

Nude Ciderin päätuotteita ovat alkuperäinen classic-omenasiideri, mutta myös uusi kilpailuvoittaja strong-omenasiideri. Lisäksi yritys valmistaa myös muun muassa päärynäsiideriä.

Parikymmentä omenalajiketta

Kaikkiaan tilalla on lähes parikymmentä eri omenalajiketta, joista puristettua mehua yhdistellään eri tuotteissa. Omenasiiderivalikoimassa ovat siis palkitut Classic ja Strong, mutta niiden lisäksi tarjolla on myös esimerkiksi päärynäsiideriä. Ja lukuisia asiakkaille valmistettuja tilaustuotteita.

– Pienen tuotantoyksikön etuna on se, että pystymme aika ketterästi muovautumaan erilaisiin toiveisiin ja tekemään tilauksesta tuotteita omien etikettien kera.

Yksi iso muutos ensi vuodeksi ja jo itse asiassa tulevaksi talveksi on se, että Nude Ciderin tuotteita alkaa saada paremmin myös Varsinais-Suomen elintarvikekauppojen hyllyiltä. Sen varmistaa tuore sopimus TOK:n kanssa.

– Ainakin Paraisten, Kaarinan, Liedon ja Mynämäen S-Marketeihin, mutta myös Piispanristin, Itäharjun ja Myllyn Prismoihin – kenties muuallekin seudun kauppoihin. Onhan se merkittävä muutos siinä mielessä, että aiemmin olemme olleet huomattavasti vahvemmin esillä ravintolapuolella.

Paraislainen Nude Strong pokkasi tänä vuonna koko Suomen parhaan siiderin tittelin. Vahvan, mutta raikkaan makuinen omenasiideri on käynyt villihiivan voimalla ja kypsynyt useita kuukausia saavuttaakseen kirkkautensa.

Kymmenen vuoden kokemuksella

Tammiluodossa, Saaristomeren rannoilla siideriä on valmistettu pian jo kymmenen vuotta, ja ainakin tällä otannalla vuosi 2024 oli ylivoimaisesti runsassatoisin omenakausi. Omenaa riitti koko maakunnassa niin paljon, että haasteena oli saada kaikki omenat hyötykäyttöön.

– Kausi oli kaikkiaan todella etukenossa, ja omenaa kerättiin sekä varastoitiin lopulta pitkälle syyskuuhun. Ja sen jälkeen haasteena oli saada valtava omenamäärä jo ennestään kiireisiin mehustamoihin. Voi sanoa, että kontrasti lähes katovuoteen 2023 oli aika iso, Jokinen naurahtaa.

Nude Cider on tuottanut omenasiideriä noin 15 000 litran vuositahdilla, ja vaikka kuluvan vuoden sato olikin suurin vuosiin, ei tuo määrä välttämättä valtavasti nouse ensi vuodeksi. Sen sijaan maku kehittyy jatkossakin, vuosi vuodelta.

– Se on varmaan Nuden salaisuus, että tuotteet ovat aina pitkän prosessin ja kehittelyn seurausta. Ja ennen kaikkea aitoa siideriä, ilman mitään lisättyä. Yhden siideripullon sisältö voi koostua monen eri lajikkeen mehusta, ja sekoitussuhde on aina oman makuaistini tulos. Siihen pitää vain luottaa, että makuaisti pystyy erottelemaan hyvät ja vähemmän hyvät ainesosat toisistaan. Ja nähtävästi aika hyvin on onnistunut, Jokinen tuumii pidellessään tuoreimpia Suomen paras siideri -palkintotauluja käsissään.

Jani Jokinen uskoo, että yksi Nude Ciderin vahvuuksista on juomien raaka-ainepitoisuus. Tuotteet ovat aitoa, täyttä omenamehua ilman mitään lisäaineita tai jälkikäteen tehtyjä skaalauksia suurempien tuotantomäärien mahdollistamiseksi.

Siideripullosta veroa on jopa 40 prosenttia

Vaikka Nude Ciderin tuotteet ovat keränneet arvostusta ja menestystä laajalti siideriharrastajien keskuudessa viime vuosina, on yrittäjä Jani Jokinen huolissaan suuremmassa kuvassa koko alan tulevaisuudesta. Verotus on Suomessa sekä siiderin- että viininvalmistajia kohtaan niin raju, että kauppojen hyllyillä kilpailu esimerkiksi pienpanimoita vastaan on todella vaikeaa.

– Se on varmasti suurin epäkohta koko asiassa, että pienpanimot saavat puolet valmisteverosta takaisin huojennuksena. Se on suurin yksittäinen asia, miksei suomalainen siideri tai viini ole onnistunut kasvamaan isoksi markkinaksi, Jokinen uskoo.

Vuositasolla se tarkoittaa esimerkiksi Nude Cideriä valmistavassa 3Spirit Oy:ssä sitä, että pelkkää veroa maksetaan kymmeniä tuhansia euroja enemmän kuin samoilla tuotantomäärillä operoivissa pienpanimoissa.

– Ja sitä perustellaan kansanterveydellä. Se on ihan fakta, että suomalainen kansanterveys ei siitä heikkene, vaikka kotimaiset pienet viini- tai siideritilat laitettaisiin saman alkoholiverokannan piiriin kuin pienpanimot. Suomen verotusmalli on EU-tasollakin aivan poikkeuksellinen, sillä EU-tasolla on annettu vapaat kädet tarjota vastaava verohelpotus myös pienille viinin- ja siiderinvalmistajille. Jostain syystä Suomessa ei ole tähän kuitenkaan haluttu lähteä, Jokinen harmittelee.