Mielipide: Suomalainen kasvisaivopesu

0

Suomalaisia aivopestään yhä enemmän ruoka-asioissa ilmastonmuutoksen nimissä. Viimeisimpänä esimerkkinä Marttaliiton ulostulo, jossa ilmoitettiin, että Marttaliiton tilaisuuksissa ei enää ole lihavaihtoehtoa. Ainoastaan kasvisruokaa.

Marttaliittoa on arvostettu ruoka-asioissa. Tällainen ulostulo on kyllä vastuuton. Suomalaisten huoltovarmuus on aina nojannut nautakarjaan. Nykyihmiset eivät taida tietää historiastaan mitään. Historia kuitenkin opettaa.

Kirjoissa, joissa kuvataan selviytymistä kriisiaikoina, kuten ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikoja, kerrotaan kuinka lehmä oli ainoa turva välttämättömien proteiinien saamiseksi. Huoltovarmuutta silloinkin haettiin, kun ajauduttiin Saksan leiriin toisessa maailmansodassa. Palvelin armeijani laivastossa ja silloin sodan käynyt henkilökunta korosti merenkulun turvaamista, muuten olisimme kärsineet vielä pahemmasta ruokapulasta.

Myrskyluodon Maija myös piti lapsensa hengissä Tulppaani-lehmänsä avulla. Meillä luonnonolosuhteet asettavat rajoitukset kasvinviljelylle. Nurmirehun tuotanto on varmin tapa tuottaa ruokaa. Nurmirehun hyödyntämiseen tarvitaan kuitenkin nautaeläin, joka on ainoa eläin, joka pystyy elämään ruohokasveilla. Lisäksi nurmirehu kasvaa koko maassa pitkän kesäpäivän ansiosta, kesällä aurinko paistaa Lapissa 24 tuntia vuorokaudessa.

Lihantuotanto on välttämättömyys maitotiloilla. Ei voida tuottaa maitoa, jos ei hyödynnetä myös lihaa. Lisäksi eläinproteiini on paljon monipuolisempaa kuin kasviproteiini. Syökäämme monipuolisesti sekä kasviksia että maitoa ja lihaa.

 

Matti Tuominen