Kokeile näitä kasvisherkkuja grilliin – testasimme nakkien, hampurilaisten ja grillivartaiden kasvisvaihtoehtoja

0
Osa kasvisgrilliherkuista muistuttaa erehdyttävästi lihaversioita - ja välillä jopa maku hämää.

Grillikausi alkaa ja kesän mittaan makkarat ja grillipihvit käyvät hyvinkin tutuiksi. Moni miettiikin, miten voisi saada vaihtelua ja ehkä kevennystäkin lihaisiin grilliruokiin. Kylään saattaa tulla myös vieraita, jotka eivät syö lihaa. Mitä heille voisi tarjota?

Päätimme toimituksessa testata, millaisia kasvisvaihtoehtoja grilliin löytyy, ja vinkkaamme, miten niistä voisi tuunata kaikille maistuvaa kasvisruokaa.

Testasimme toimituksen kesken erilaisia kasvigrillattavia. Vartaita kokosivat Jaana Pakarinen, Suvi Pulliainen ja Saga Holmström.

Nakkeja ja pihvejä

Helpoimpia lihankorvikkeita grillattavaksi ovat valmiit kasvismakkarat ja kasvipihvit, joita saa nykyisin jo pienimmistäkin kaupoista. Näissä proteiininlähteenä on useimmiten soijaa tai herneproteiinia. Viitseliäs voi valmistaa myös esimerkiksi hampurilaispihvit itse soijarouheesta tai mustapavuista.

Myös halloumi toimii aina grillattavana, maistuu myös useimmille sekasyöjille ja sisältää proteiinia. Vegaaneille halloumi ei sovi.

Kasvisnakeista ja hampurilaispihveistä on varsinkin kesäsesongin aikaan saatavilla lukuisia erilaisia versioita. Halloumi ja maissi ovat klassikkogrillattavaa.

Vartaita ja täytettyjä kasviksia

Jos haluaa valmisversioiden sijaan valmistaa jotain itse, näyttävä vaihtoehto on erilaiset vartaat. Vartaista saa helposti tehtyä myös erilaisia versioita niin kasvis- kuin sekasyöjillekin. Valmiskastikkeet ja mausteseokset nopeuttavat ruokien preppausta ja tuovat helposti makua kasvisruokiinkin.

Lihankorvikkeiden ja kasvisproteiinien lisäksi kannattaa muistaa grillatut kasvikset, kuten kaali, kesäkurpitsa, paprika ja maissi.

Maistuvia grilliruokia ovat myös täytetyt herkkusienet, täytetyt pitkittäin grillatut kesäkurpitsat tai folionyytit. Näiden kaikkien täytteeksi voi valmistaa seoksen, johon lisää myös maustettua murennettua tofua, jolloin kasviksista muodostuu valmis ateria.

Kasvishampurilaiseen voi hankkia valmiin kasvisproteiinipihvin, valmistaa sellaisen itse tai korvata pihvin halloumilla.

1. Kasvishampurilainen

Ainesosat: Hampurilaissämpylöitä, Beyond burger -pakastepihvejä, halloumia, suolakurkkua, majoneesia, ketsuppia

Ohje: Paista pihvit grillissä pakkauksen ohjeen mukaan. Paista halloumi grillissä. Lämmitä sämpylät nopeasti grillissä ja kokoa hampurilainen.

Vinkit: Soijaproteiinipihvejä on testaamamme Beyond burgerin lisäksi markkinoilla lukuisia, sekä jääkapissa että pakasteosastolla.

Jos haluat valmistaa hampurilaispihvin itse, esimerkiksi soijarouhepihvin tai mustapapupuhvin ohjeita löytyy netistä useita.

Kasvishampurilaisen voi tehdä myös ilman hampurilaispihviä korvaamalla lihan halloumilla. Halloumin voi grillata kokonaisena neliönä ja leikata viipaleiksi vasta paistamisen jälkeen.

Pihvinä toimii myös paistettu tofu, mutta miedon makuinen tofu kannattaa marinoida ja maustaa kunnolla.

Beyond burger -pihvi muistutti lihaa, myös maultaan.

Raadin arvio : Testasimme Beyond burgerin hampurilaispihvin, jonka tarkoituksena on muistuttaa erityisen paljon lihapihviä. Ulkonäöltään se muistuttaakin, ja jopa grillissä pihvistä tirisee ”verta”, joka on todellisuudessa granaattiomenamehua.

Pihvin makua raadissa kommentoidaan jopa ällistyttäväksi kokemukseksi: ”Tällä voit hämätä lihansyöjää halutessasi”. Koostumusta kuvailtiin lihamaiseksi ja hyvin mehukkaaksi. Jos lihansyöjä haluaa kasvispihvin, tällaisella lihankorvikkeella on helppo aloittaa. Toisaalta, haluaako kasvissyöjä mahdollisimman lihaa jäljittelevän makukokemuksen? Koostumusta kuitenkin kiiteltiin jopa lihaa paremmaksi, sillä joukossa ei ole jauhelihasta tuttuja sitkeitä paloja. ”Jauhelihan koostumus ei nappaa, mutta vegepihvi oli miellyttävä”.

Tofu-munakoisovartaista tuli kivan näköisiä. Vartaisiin sopivat myös muut kasvikset ja esimerkiksi halloumi.

2. Tofu-munakoisovartaat

Ainesosat: Maustamatonta tofua, munakoisoa, valmis hoisin-kastike, grillitikkuja

Ohje: Ohjeena sovelsimme Chocochili-nettisivulta löytyvää ohjetta. Kuivaa tofukimpaleet talouspaperilla. Laita grillitikut likoamaan kylmään veteen. Pilko tofut isoiksi kuutioiksi ja sekoita hoisin-kastikkeen kanssa kulhoon marinoitumaan. Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi ja levitä päälle suolaa. Itkettäminen saa munakoison pehmenemään ja se on helpompi rullata tikkuun. Kokoa tofut ja munakoisot vartaiksi noin vartin kuluttua ja paista grillissä.

Vinkit: Tofu jäähtyy nopeasti, joten se kannattaa syödä heti grillistä tultua, muuten koostumus on pahvimainen. Vartaisiin sopii myös esimerkiksi kesäkurpitsa, halloumi, ananas ja paprika.

Maustamattoman tofun sijaan voi kokeilla myös esimerkiksi savustettua tofua sekä valmiiksi marinoituja versioita.

Munakoiso leikataan ohuiksi viipaleiksi ja suolataan, jolloin se notkistuu ja on helpompi rullata vartaisiin.

Raadin arvio: Vartaiden ulkonäöstä tykättiin. Tällaista on kivempi tarjota kasvisruokailijoille kuin esimerkiksi suoraan paketista otettuja vegenakkeja. Tofun rakennetta kehuttiin miellyttäväksi, juustomaiseksi, mutta toisaalta kaikki eivät pitäneet koostumuksesta. Myös hoisin-kastike jakoi mielipiteet; osa piti makeudesta, osa ei. Munakoiso herätti pelkästään kehuja ja suolattuna ja ohueksi rullattuna siitä tuli koostumukseltaan mukavan notkeaa.

Tofu on maultaan hyvin mieto, joten se saattaisi kaivata jopa vähän rajumpaa maustamista ja kaveriksi vartaaseen erilaisia makuja.

Maissi sai uutta säväystä limestä ja majoneesista.

3. Maissiribsit

Ainesosat: Esikeitettyjä maisseja. Rub-mausteseosta, öljyä, majoneesia, limeä ja ruohosipulia.

Ohje: Sekoita rub-mausteseos öljyyn. Leikkaa maissintähkä pitkittäin neljäksi ohueksi suikaleeksi. Valele mausteseosta maissin päälle ja grillaa.

Grillauksen jälkeen levitä päälle majoneesia, purista limestä mehua ja ripottele päälle ruohosipulia.

Vinkit: Maissin voi maustaa perinteiseen tapaan myös voisulalla, suolalla ja pippurilla. Pitkäksi suikaleiksi leikattuna maissi kypsyy nopeammin ja on helpompi syödä.

Raadin arvio: Maissi oli raatilaisille tuttu grillituote, mutta sen tuunaaminen teki mausta toisenlaisen, jota kehuttiin muun muassa raikkaaksi ja kesäiseksi. ”Majoneesi tuo hauskan vivahteen”, ”en olisi uskonut, että limen ripsautuksella on niin iso merkitys”. Kokeilimme majoneesina vegemajoneesia, jossa ei ole kananmunaa, ja makua ei erottanut perusmajoneesista.

Grillatessa kannattaa huomioida eri tuotteiden kypsymisajat. Kuvassa Suvi Pulliainen ja Emma Karjalainen.

4. Kasvisnakit ja kaali

Ohje: Nämä sopivat grilliin sellaisenaan ilman suuria esivalmisteluja. Kaali pilkotaan isoiksi kuutioiksi, valellaan öljyllä tai voilla ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Vinkit: Kaali kannattaa paistaa kuumassa lämmössä ja pitkään, jotta siitä tulee rapea, ei löysä. Pinta saa paahtua lähes mustaksi.

Raadin arvio: Kaali oli lähes kaikkien raatilaisten mielestä positiivinen yllätys. Maku ei muistuta lainkaan kaalikeitosta ja -laatikosta tuttua kaalia ja kaaliruokien inhoajakin piti tästä versiosta. Tärkeintä oli, että kaali jäi rapsakaksi; ”Pidin siitä, että kaali oli ryhdikäs eikä mikään märkä löllykkä.”

Myös Pirkan vegenakki yllätti positiivisesti. ”Yleensä vegenakit ovat vähän tahmaisia. Pirkka vegenakki oli hyvän makuinen ja koostumus toimi.” Koostumuksen lisäksi kiitosta sai nakin mausteisuus.

Suklaabanaani on helppo, eikä liian tuhti grillijälkiruoka.

5. Suklaabanaani

Ainesosat: Banaaneja, suklaata, foliota

Ohje: Leikkaa banaaneihin pitkittäinen viilto. Sujauta viiltoon suklaapaloja ja kääri banaani folioon. Grillaa.

Vinkit: Suklaabanaanin kanssa toimii esimerkiksi vaniljajäätelö tai kinuskikastike. Raikkaana jälkiruokana voi grillissä valmistaa myös esimerkiksi ananasta tai persikkaa.

Raadin arvio: Testasimme banaanin sisällä sekä tummaa suklaata että maitosuklaata. Suurin osa raadista tykkäsi enemmän maitosuklaisesta versiosta, mutta myös tumma suklaa sai äänen. Helppo ja nopea jälkiruoka grillauksen päätteeksi, eikä liian tuhti.

Valmiskastikkeet ja rub-mausteseokset helpottavat grillausvalmisteluja.

Vegaani vai kasvissyöjä?

Vegaanit eivät syö ollenkaan eläinperäisiä tuotteita, kuten maitoa, kananmunia, hunajaa tai liivatetta.

Kasvissyöjät syövät usein myös esimerkiksi maitotuotteita, jotkut jopa kalaa.

Jos vieraaksi on tulossa kasvissyöjiä, kannattaa ruuan sopivuus kysyä etukäteen.

Kasvissyöjät eivät syö pelkkiä kasviksia, vaan tarvitsevat myös proteiinia esimerkiksi tofusta tai palkokasveista.

Markkinoilla on lukuisia kasvisproteiinivalmisteita – myös grillattavaksi, kuten kasvismakkarat, pihvit ja falafelit.

Kasvissyöjät syövät esimerkiksi juustoa ja tavallista majoneesia, mutta juustoista ja majoneeseista on olemassa myös täysin vegaanisia versioita.