Iida perusti kesäkahvilan Kaarinan karmeimmalle terassille – Nyt laadukkaan kahvin perässä saavutaan teollisuushallin pihalle kauempaakin

0
Kahvibaari Voiva sijaitsee Turun Kahvipaahtimon kanssa samoissa tiloissa. Kaikki kahvibaarin kahvit ovatkin paahtimon pavuista jauhettuja.

KAARINA

Heinäkuun helle paahtaa jo kolmatta viikkoa Voivalan teollisuusalueella, ja tummanpuhuva asvaltti tuntuu vain lisäävän paahteen voimaa. Vaikka keskikesän helle tuo oman lisämausteensa Voivalantien paahteiseen tunnelmaan, on itse asiassa kyseinen yrityshallirivistö omalla tavallaan paahteessa ympäri vuoden. Nimittäin Turun Kahvipaahtimon maineikkaita kahveja on paahdettu yhdessä Voivalan teollisuusrakennuksista jo toistakymmentä vuotta.

Nyt ilmassa leijailee kuitenkin aivan poikkeuksellinen kahvin tuoksu. Se on peräisin Turun Kahvipaahtimon yhteyteen tänä kesänä avatusta Kahvibaari Voivasta, jota pitää kahvialan ammattilainen, kaarinalainen Iida Ruohonen.

– Kävin jo keväällä kysymässä Turun Kahvipaahtimon omistaja Juhani Haahtilta, voisinko avata paahtimon yhteyteen pienen kahvilan, koska mielestäni tämä seutu kaipasi sellaista. Alueella asuu paljon perheitä, mutta täältä puuttui naapurustokahvila, jonne voisi poiketa esimerkiksi kävelylenkin tai rantareissun yhteydessä. Siitä asiat etenivät aika nopeasti, ja Kahvibaari Voiva avasikin ovensa kesäkuun alussa, Ruohonen kertaa.

Iida Ruohonen perusti kesäkuun alussa Voivalan teollisuusalueelle kesäkahvilan, joka houkuttelee heinäkuun helteillä asiakkaita kauempaakin.

Pitkän linjan kahviosaaja

Kahviuransa vuonna 2012 Helsingissä aloittanut Ruohonen on ehtinyt valmistaa kahvia muun muassa Helsingin Senaatintorilla sijaitsevassa perinteisessä Café Engelissä, erinomaisesta kahvista tunnetussa Kahvila Sävyssä sekä Turussa Gaggui Kaffelassa. Kokemusta siis riittää, ja paikallistuntemuskin on huipussaan, sillä Ruohonen on asunut miehensä kanssa kivenheiton päässä Voivalasta sijaitsevalla Hulkkion asuinalueella neljä viimeisintä vuotta.

– Olen kiinnostunut kahvista ja sen valmistuksesta, mutta erityisen tärkeää minulle on ihmisten kohtaaminen ja hauskat juttutuokiot. On ihana seurata miten uusista asiakkaista tulee vakkareita ja vakkareista tuttuja, joiden kanssa vaihdetaan kuulumiset kahvin äärellä, Ruohonen kuvailee.

Haastatteluhetkellä Ruohonen palvelee asiakaspariskuntaa englanniksi, ja seuraavassa hetkessä pyöräilevä pariskunta kurvaa pihaan silmäilemään valikoimaa. Sisätilan kaksi asiakaspaikkaa ja terassin neljä paikkaa ovatkin pian täynnä.

– Koska Kahvibaarissa ei vielä ole omaa asiakas-wc:tä, on asiakaspaikat rajattu yhteensä kymmeneen, joista kahdeksan on ulkoterassin paikkoja. Tarkoituksena on kuitenkin ratkaista asia vielä syksyksi, jotta voin alkaa pitää erilaisia tapahtumia Voivan piha-alueella, Ruohonen miettii.

Tarjolla on kahvia myös myytäväksi ja kotiin vietäväksi.

Kaarinan kaamein terassi

Kahvibaari Voiva ei ole perinteisessä kahvilamiljöössä kauniiden maisemien äärellä. Terassilta ei ole merinäköalaa, mutta merikontteja kyllä löytyy. Asfalttipinnoitettu piha tarjoilee siis ehtaa kaarinalaista teollisuusestetiikkaa.

– Meillä on Kaarinan kaamein terassi. Berliinissä viettämäni aika sai näkemään, että kaikenlaisiin ympäristöihin voi tuoda palan kotoisuutta, hauskuutta ja hyvää palvelua, Ruohonen naurahtaa.

Kahvitarjontaa on suodatinkahveista kaikenlaisiin espressopohjaisiin erikoiskahveihin. Kaikki myyntituotteet on paahdettu Turun Kahvipaahtimossa ja erikoiskahvit valmistuvat käden käänteessä laadukkaalla La Marzoccon kahvikoneella.

– Erikoiskahveja ja -kahviloita on ollut Suomessa jo sen verran pitkään, että espressopohjaisille kahveille on kysyntää. Sanoisin, että suomalaiset ovat kahvinjuojina aika monipuolisia. Itselläni ei ole mitään yhtä tiettyä suosikkia, mutta kolumbialaiset kahvit ja niistä hyvin valmistettu suodatinkahvi ovat usein mieleeni, Ruohonen tuumii.

Kahvibaari Voiva sijaitsee Turun Kahvipaahtimon kanssa samoissa tiloissa. Kaikki kahvibaarin kahvit ovatkin paahtimon pavuista jauhettuja.

Tapahtumia tuloillaan

Koska Ruohonen työskentelee kahvilassa yksin, on aukioloaika rajattu maanantaista torstaihin aikahaarukassa kello 10–17.

– Pidän kahvilaa auki ainakin syyskuun loppuun asti, mahdollisesti pidempäänkin. Katsotaan sitten syksyllä miltä kysyntä näyttää.

Koulutukseltaan Ruohonen on tapahtumatuottaja, ja hän onkin ideoinut pihalle järjestettäväksi vielä loppukesään ja alkusyksyyn kirppispäiviä, yhteistreenejä ja esimerkiksi polkupyörän fiksauspäivää.

– Yksi uusi juttu on jokatiistainen noin viiden kilometrin lenkki, joka starttaa Voivan pihalta varttia yli viisi, eli käytännössä heti kahvilan suljettua ovensa. Kävelyä ja rentoa yhdessäoloa, ei minkäänlaisia vaatimuksia, ennakko-odotuksia tai ilmoittautumisia, Ruohonen täsmentää.

Tulevista tapahtumista tiedotetaan Voivan sosiaalisen median kanavissa sekä kotisivuilla.