Vinhon Pietari Paakkola ihastui Kaarinaan – viinibaaria saadaan vielä odottaa

0
Vinhon yrittäjä Pietari Paakkola on nykyisin ylpeä kaarinalainen. – Niin on juurtunut turkulaisuuteen, ettei alkuun osannut ajatellakaan muuta vaihtoehtoa, hän kertoi Vinhon terassikesän avajaisissa. Kuva: Eveliina Portnoj

KAARINA

Moni tunnistaa viinibaari Vinhon yrittäjän Pietari Paakkolan tiskin takaa, mutta moniko tietää, että hän asuu nykyisin Kaarinassa?

– Kyllä, ollaan kolme vuotta asuttu Kaarinassa, ja ollaan nautittu kovasti, Paakkola hymyilee.

Lähtökohtaisesti Paakkola etsi puolisonsa kanssa kotia Turusta. He kävivät katsomassa rivitaloa Hirvensalossa, kunnes kohtalo puuttui peliin.

– Välittäjä kysyi, oletteko miettineet Kaarinaa. Löysimme meille täydellisen asunnon ihan keskustan tuntumasta, urheilukentän vierestä. Saatiin isompi asunto Kaarinasta kuin oltaisiin saatu Hirvensalosta, Paakkola iloitsee.

Nyt on pakko kysyä, millainen on Kaarinan ruoka-viiniskene. Mahtuisiko Kaarinaan kenties oma viinibaari?

– Varmasti joo, mutta olisinko valmis laittamaan itseäni peliin, sitä en tiedä, Paakkola räjähtää nauramaan.

Kaarinassa on potentiaalia

Paakkola kertoo, että Vinhossa kyllä käy jonkin verran kaarinalaisia asiakkaita. Hiljattain pidetty Street Food Siesta olisi aikataulun sopiessa kuulunut Paakkolankin suunnitelmiin. Kysyntää Kaarinassa piisaa, mutta Turkuun on tässä suhteessa ”liian” lyhyt matka.

– Ihmiset tulevat Turkuun nauttimaan illasta ja pääsevät taksilla kotiin.

Paakkola kehuu ”Kaarinan hienoa avausta”, uudistettua Hovirintaa Kaarna-ravintoloineen. Tätä konseptia voi Paakkolan mielestä kehittää vaikka mihin. Vaikka kotipihalla on mukava viettää kesää, löytyy Kaarinasta nykyisin vaihtoehtoja.

Oma kotipiha löytyy rivitalosta, jossa asuminen on Paakkolan mukaan ”niin omakotitalomaista kuin olla ja voi”. Jälkiviisaana hän voi todeta, että Hirvensalosta olisi ollut jopa hitaampi kulkea töihin Turun Marttiin tai kirkkopuistoon.

– Ja jos haluaa lähteä Helsinkiin, niin on vain pari minuuttia risteykseen ja motarille, aktiivisesti viinimessuillakin asioiva konossööri kertoo.

Pietari Paakkolalle maistuvat kuohuviinit, harvinaisemmat rypäleet ja punaviinit esimerkiksi Bordeaux´sta ja Ribera del Duerosta. Kuva: Eveliina Portnoj

Viinikaappi ei ole pakollinen, mutta Kaarinastakin löytää siihen täytettä

Aina ei tarvitse lähteä suureen maailmaan kotivaran täydennystä varten. Onhan Kaarinassa oma pitkäripainen eli Alko, ja Piikkiössä toinen.

– Valikoima on aika pieni, mutta olen sieltä kyllä löytänytkin. Kyllä siellä on myös niitä viinejä, Paakkola hymyilee.

Joskus Paakkolan tulee haettua peruskuohuviinejä, mutta hän kaipaisi hyllyyn myös muutamia erikoisempia kuohuviinejä ja pientuottajasamppanjoita.

– Mökkireissun viinit tuli haettua Kaarinan Alkosta, ja sieltä tarttui mukaan erityisesti jännempiä rypälelajikkeita. Täytyy myös antaa kehut myyjälle, joka nosti esiin kiitettävällä tavalla mielenkiintoisia viinejä, ja pääsi jopa kiinni minun erikoistoiveisiini ja makumaailmaan.

Millaisia ne ovat?

– Yleisimmin Alkosta haen heti juotavia punaviinejä. Todennäköisesti hieman jo kypsynyttä. Yleensä mukaan tarttuu Riojan tai Ribera del Dueron viinejä. Testaan myös usein Bordeaux`n keskihintaisia viinejä, Paakkola skaalaa hintaluokan 20–40 euron väliin.

Pääosin Paakkola valitsee viinit rypäleen ja hintaluokan mukaan. Kotoa löytyy ”valitettavan pieni” viinikaappi, johon päätyy erityisesti erikoisempia pulloja matkoilta.

Tarvitseeko viinikaappia olla, jos harrastaa viinejä niin sanotusti perustasolla?

– Viinikaappi on siitä kiva, että on vaihtoehtoja tarjolla sopivassa lämpötilassa. Oma tarve lähtee varastoimisesta ja kypsyttämisestä, jota varten viinikaappi tarvitsisi hieman päivitystä. Jos varastointi- tai kypsyttämistarvetta ei ole, ei välttämättä viinikaappiakaan tarvitse. Toki vaihtoehtojen määrä on helposti suurempi, jos viinikaappi on, Paakkola analysoi.

Jäämme kenties toivomaan pop-up-viinibaaria Kaarinaan, mutta onneksi Turun kesäänkään ei ole pitkä matka.