Teksti: Eveliina Portnoj
Kaarinan tori täyttyi viime viikon keskiviikkona ja torstaina kansainvälisestä ruokatarjonnasta. Ympäri Suomen kiertävä Street Food Siesta tarjosi eksoottisia ja tutumpia makuja kaarinalaisille, jotka kiertelivät kojuja kiinnostuneina ja nälkäisinä.

Kaarinaan mahtuu ruokatapahtumia
Parahultaisesti torstaipäivän sateen loputtua ovat mieluisia ruokalajaja löytäneet Pasi, Liisa ja Loviisa Leppänen. Teltassa vallitsee harras hiljaisuus, kun burritot ja tacot häviävät parempiin suihin.
– Ei me olla kauaa tässä vielä oltu. Mulla on tässä juuri meksikolaista kanaburritoa. Tämä on kyllä hyvä ja täyttävä, isä-Pasi kehuu.
Tyttäret Liisa ja Loviisa ovat valinneet japanilaisia tacoja, joissa on neljä erilaista makua.
– Söin lohipalleron, Loviisa juustopalleron. Kohta syömme jännittävän mustekalapalleron, Liisa esittelee annosta.
Kaarinassa ja Turussa asuva perhe iloitsee, että tarjonta on viime vuoden elokuista tapahtumaa kansainvälisempi. Tuolloin katuruokakarnevaaleissa oli toinen järjestäjä.
– Kyllä Kaarinaan tällaisia mahtuu, tämä on ihan mahtava tapahtuma, Pasi Leppänen ylistää hupenevan burriton tahdissa.

Vohveli maistuu myyjällekin
Paakarin Letussa räiskäleistä rahastaa Vesa Peltonen, jonka eteen muodostuu tasainen asiakasvirta. Ovatko letut ja kuuma kahvi olleet menestys rankkasateessa, joka onneksi on nyt laantunut?
– Kyllä tässä kävi eilen silti ihan kohtalaisesti asiakkaita. Lounasaikaan jokunen kävi myös, Peltonen hymyilee.
Lettuasiantuntijan mukaan kaikelle on tarvetta, miksei siis Kaarinassakin tällaiselle tapahtumalle.
– Mitä ihmiset ovat tässä käyneet, niin ovat kyllä tykänneet. Syksyyn asti pitäisi juhlien jatkua, Peltonen viittaa kiertueeseen eri kaupungeissa.
Jonkin verran Peltosen tulee syötyä vohvelia kuormasta. Vohvelit ovat asiakkaidenkin suosikkituote.
– Lettuja olen niin monta vuotta tehnyt, etten jaksa niitä enää maistella. Hitti on lettu ja belgianvohvelit, jompi kumpi.

Kreikkalainen Suomen-kiertue edessä
Kreikkalaisen gyros-kioskin edustalla parveilee nälkäisen näköisiä nuoria miehiä. Kaarinalaiset Hans Honkanen ja Akseli Latikka aikovat syödä vain yhdessä paikassa, ja arpovat nyt valintaa.
– Vähän katsellaan, mitä täältä löytyy. Onhan tämä ihan kiva tapahtuma, Honkanen kertoo.

Samaan aikaan järjestettävä torin kirppistapahtuma ei herroja niinkään kiinnosta, vaan he aikovat keskittyä syömiseen.
Valinta osuu kuin osuukin Home of Gyros -kojuun, jossa Petri Silvonnoinen delegoi tilauksia lihanleikkaaja Markus Sukaselle ja Kevin Vallelle.

Pitataskuihin parturoidaan sähköveitsellä isoista vartaista gyroslihaa, kanaa tai possua.
– Kilpailijoita ei ole tavattu vielä. Tuota possua ei saa edes Suomesta, se pitää tilata Kreikasta, Silvennoinen kehaisee.

Ensimmäistä kertaa Kaarinassa vierailevalle Silvennoiselle ensivaikutelma on toistaiseksi sateinen.
– Kouvolan Sanomissa ollaan oltu jo. Huomenna me mennään Hämeenlinnaan, sitten Varkauteen ja Pieksämäkeen asti, Silvennoinen luettelee ”Best Gyros in Town” -plakaattien kehystämänä.
Uteliaat katseet ja askeleet lisääntyvät auringon tullessa esiin. Seuraavaksi näköaistin yllättää kojun takaa lähestyvä halaava panda. Hetken Kaarina on kuin etelän lomakohde täynnä markkinatunnelmaa.

Venezuelalaisen perinnekeittiön aromit pakottavat tilaamaan jotain eksoottista. Kasvava jono Arepas Bros -kojun edustalla kertoo, että uudet maut kiinnostavat kaarinalaisia.

