Teksti: Somero-lehti/Sari Merilä
Pelastustoimen tilastojen mukaan asuinrakennuspaloja syttyy vuosittain noin 2 800, ja niistä 800–900 liittyy lieteen.
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palopäällikön Markus Raution mukaan Kaarinan, Paimion ja Sauvon alueella on viimeisimpien vuosien aikana syttynyt palo keittiöstä 2–11 kertaa vuodessa. Syyt ovat hyvin samankaltaiset kuin mitä valtakunnallinenkin tutkimus on saanut tulokseksi.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö käytti liesipaloja tutkiessaan LähiTapiolan vahinkodataa ja pelastustoimen onnettomuustietoja. Raportin perusteella suurin osa liesipaloista olisi helposti ehkäistävissä.
– Ylivoimaisesti suurin syy keittiön tulipaloon on se, että liedellä tai sen läheisyydessä on ylimääräisiä asioita, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkija Laura Kuurne kertoo.
Kärähtänyt ruoka ja kuuma rasva aiheuttavat Suomessa vuodessa satoja tulipaloja. Liedellä syttyy myös tavaroita, jotka eivät sinne kuulu. Näistä yleisimpiä ovat muoviastiat, kahvinkeitin, vedenkeitin, mikrokupu, leikkuulauta, patalappu ja tuttipullo.
Tutkija on huomannut monissa asuntojen vuokrailmoituksissa kuvia keittiöistä, joissa liedellä on tavaraa.
– Valitettavan monelle se on normaali näky, mutta itse saan siitä slaagin, koska tiedän, miten yleisiä keittiöstä lähteneet tulipalot ovat. Pienissä asunnoissa säilytystila on toki vähissä, mutta sitä suuremmalla syyllä olisi syytä kiinnittää huomiota lieteen liittyviin paloriskeihin, Kuurne sanoo.

Älä jätä tavaroita levälleen
Ylimääräinen tavara liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä aiheuttaa tulipaloja eri syistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsi, lemmikki tai rollaattori voi tökkäistä lieden vahingossa päälle. Joskus taas kokatessa laitetaan päälle väärä levy.
Vakuutusyhtiölle ilmoitetut vahingot antavat aiempaa tarkempaa kuvaa esimerkiksi palojen syttymistilanteista ja vahinkojen laajuudesta. Monista vaaratilanteista ei tehdä ilmoitusta hätäkeskukseen, jos palo ei leviä.
– Vaaratilanteita tapahtuu ihan tavallisten kotien arjessa, eikä kyse ole vain riskiryhmistä. Jokaisen olisi hyvä miettiä, miten toimii keittiössä turvallisella tavalla, toteaa korvausjohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.
Valvomaton ruoanlaitto ja rasvapalo olivat yleisiä syitä siihen, miksi tulipalo pääsee alkamaan keittiössä.
Tyypillisissä tilanteissa ihminen poistuu toiseen huoneeseen hoitamaan muita asioita siksi aikaa, kun liesi kuumenee tai ruoka valmistuu liedellä. Ruoanlaiton keskeyttää myös välillä ovikello, puhelin tai lapsi. Kun ruoka tai öljy ylikuumenee yksin liedellä, se voi syttyä tuleen, eikä tilanteeseen aina reagoida ajoissa. Rasvan aiheuttamat palot voivat eskaloitua nopeasti.
Monissa tapauksissa ruoanlaitto on unohtunut ihmisten mielestä ja siihen on havahduttu vasta, kun ruoka on alkanut käryttää tai palovaroitin soi. Toimiva palovaroitin kotona on kokkaajalle tärkeä.

Liesipalojen määrä on kokonaisuudessaan kuitenkin vähentynyt tasaisesti vuosien 2017–2020 aikana sekä vakuutusyhtiön että pelastustoimen tilastojen perusteella. Niitä tapahtuu silti vuosittain useita satoja. Liesipalon kustannukset voivat vakuutusyhtiön tietojen mukaan vaihdella aina joistain sadoista yli miljoonaan euroon.
Monissa tapauksissa ihmiset pystyvät itse sammuttamaan tulipalon, jos he huomaavat palon ajoissa ja osaavat sammuttaa sen käsisammuttimella, sammutuspeitteellä tai esimerkiksi rasvapalon kuivalla kattilan kannella.
– Kattilan kansi ei tutkimuksen perusteella muistu ihmisille mieleen alkusammutuskeinona, vaikka se on helposti kaikkien käsillä. Kuiva kattilan kansi on halpa tapa sammuttaa erityisesti rasvapalo, joka on kallein ja usein vaarallisin keittiön tulipaloista, Antti Määttänen kommentoi.
Suurimmassa osassa tapauksia liesiturvalaite ja induktioliesi olisivat ehkäisseet palon. Liesivahti on näistä tehokkain. Se havaitsee alkavan palon lämpötilamuutosten perusteella, ja hälyttää ja sammuttaa lieden, jos hälytykseen ei reagoida. Myös liesityypillä on vaikutusta turvallisuuteen.
FAKTA
Kuusi vinkkiä turvalliseen kokkailuun
- Älä säilytä liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä mitään ylimääräistä
- Vahdi ruokaa
- Siirrä jäähtynyt ruoka liedeltä pois
- Pidä alkusammutusvälineet lähellä: sammutuspeite, käsisammutin, kuiva kattilankansi
- Opettele alkusammutusta
- Harkitse induktiolieden hankkimista tai liesivahdin asentamista, jos taloustilanteesi sallii

Esimerkkejä seutukunnan palotilanteista 2020–2023
Kerrostalon ykköskerroksen yksiössä oli keittokomeron liedellä paistettu paistinpannulla makaronia ja lihapullia. Henkilö nukahti hetkeksi, jolloin ruoka paloi pohjaan. Henkilö oli kuitenkin jossain kohtaa havahtunut tilanteeseen, sammuttanut lieden ja aloittanut tuuletuksen. Kaksi kerrostalon asukasta olivat havahtuneet savun hajuun ja tekivät hätäilmoituksen.
Rivitalokaksion keittiön pöydällä oli leivänpaahtimessa paahdettu leipä aivan mustaksi. Naapuriasunnon asukas oli herännyt palovaroittimen ääneen ja teki hätäilmoituksen.
Liedellä ruoka kärähtänyt. Asukas nukkui vahvassa humalassa.
Kartanon keittiössä kynttilän alusta haljennut lämmöstä. Kynttilä sytytti pöytäliinan, sohvan ja muuta irtaimistoa.
Palveluasunnossa olleen henkilön oli tarkoitus liedellä keittää vettä kattilassa, kun oli ilmeisesti erehdyksessä kytkenyt väärän levyn päälle. Väärän levyn päällä oli jonkinnäköinen muoviastia sekä vieressä mämmirasian kansi. Lieden läheisyydessä oli muutakin palavaa materiaalia, joten rakennuspalovaara oli todellinen.
Asukkaalla ollut tarkoituksena lämmittää iltapalaa hellalla, hellan levyn päällä ollut myös maitopurkki ja asukas kytkenyt väärän levyn päälle aiheuttaen maitopurkin hiiltymisen.
Kerrostaloasunnon tupakeittiössä iäkäs rouva kytkenyt kaikki lieden levyt päälle, jolloin liedellä ollut tyhjä paistokasari alkoi käryämään.
Paikalla olleet henkilöt olivat havainneet keittiössä hellan takaa savua. Hellan sähköliitos oli syttynyt palamaan. Palo rajoittui keittiön seinään ja kaappilevyyn.
5- ja 7 -vuotiaat lapset olivat olleet kahdestaan kotona, äiti oli käymässä kaupassa. Ilmeisesti vanhempi lapsi oli laittanut kaksi pientä pehmolelua mikroaaltouuniin, jotka hiiltyivät vähän. Lapset olivat siirtäneet pehmolelut pakastimeen, tälle toiminnalle ei saatu mitään järkevää selitystä.
Asukkaalta oli unohtunut paistinpannussa oleva ruoka päällä olevalle keittolevylle.
Väärä keittolevy laitettu päälle, ja levyllä ollut muovinen astia suli.
Asukas laittanut hellasta väärän levyn päälle, päälle menneellä levyllä ja sen ympäristössä syttyvää tavaraa. Levyllä ollut muovikassi syttyi tuleen, paloilmaisin hälytti ja asukas sammutti palon sammutuspeitteellä, paikalle saapunut ohjaaja aloitti luonnollisen tuuletuksen ja ohjeisti asukkaan ulos.
Pienkerrostalon toisen kerroksen huoneistossa oli keittiön liedelle laitettu kangasmaskeja keittopesua varten vesikattilaan. Keittolevy oli epähuomiossa väännetty päälle ja henkilö oli lähtenyt kauppaan. Kun vesi oli kiehunut loppuun, niin kangasmaskit hiiltyivät mustaksi, jolloin palovaroitin alkoi hälyttää.
Henkilö laittanut vahingossa väärän keittolevyn päälle, hellalla olleessa kattilassa oli muovikauha joka suli ja aiheutti hälytyksen.
Ruoka jäi hellalle, kun asukas nukahti.
Mikro kärähti.
Asukas lämmitti kattilassa steariinia, tehdäkseen takkasytykkeitä. Steariini syttynyt palamaan ja siitä edelleen palo edennyt keittiön lastulevykaappeihin.
Hellalla olleessa kattilassa ollut öljy syttynyt palamaan. Yläpuolella ollut liesituuletin vahingoittui.