Kaarinalaisyrittäjien pakastepizza ampaisi Suomen suosituimmaksi: ”Ensimmäisellä kerralla selkä meni niin jumiin, että en seuraavana päivänä päässyt sängystä ylös”

0
Kaarinalaiset Pia Lähde ja Esa Dahlström ovat paljon julkisuutta saaneen Pizza Backenin yrittäjiä. He eivät ole pariskunta, toisin kuin usein luullaan. Kuva: Maria Kesti

Ei meillä ole tässä äänestyksessä mitään mahdollisuuksia, ajattelivat Pizza Backenin yrittäjät Pia Lähde ja Esa Dahlström maaliskuussa, kun Iltalehti kehotti suomalaisia ilmiantamaan Suomen parhaan pakastepizzan.

– Meidän pizzojamme on ollut saatavilla vain vähän aikaa. Olisi tilastollinen mahdottomuus, että ne pärjäisivät äänestyksessä, Dahlström kommentoi.

Todennäköisyydet lensivät romukoppaan. Vasta viime syksynä kauppojen pakastealtaisiin ilmaantuneen Pizza Backenin pepperonipizza äänestettiin ylivoimaisesti parhaaksi: se sai 15 prosenttia yli 13 000 äänestä, kun kakkossija irtosi 9 prosentin äänisaalilla.

Lisäksi saman äänestyksen jaetulle kakkossijalle kiri Pizza Backenin salami-nduja-pizza. Lokakuussa Backenin pakastepizzalle oli tullut voitto myös Ilta-Sanomien vertailussa, viime keväänä MTV3:n testissä. Jokin näissä pakastepizzoissa on kutkuttanut poikkeuksellisesti kuluttajien ja raatilaisten makuhermoja.

Kun taikina on leivottu pizzapohjaksi, se saa ensimmäisen tomaattikastikekerroksensa, minkä jälkeen pizza esipaistetaan. Tämän jälkeen se saa täytteet sekä toisen kerroksen tomaattikastiketta. Kuvassa pizzalle ripotellaan itse raastettua, 18 kuukautta kypsytettyä parmesaania. Kuva: Maria Kesti

Tuotanto kymmenkertaistui vuodessa

Voittojen myötä kaikki tietävät nykyään Pizza Backenin. Silti yritys on nuori, vuonna 2022 perustettu.

– Ja puolitoista vuotta sitten teimme pizzoja kahdestaan tavallisilla keittiövälineillä. Pakastimme niitä laitteessa, johon mahtuu vain 12 pizzaa kerrallaan. Ensimmäisellä kerralla selkä meni niin jumiin, että en seuraavana päivänä päässyt sängystä ylös, nauraa Dahlström.

Tällä hetkellä pakastukset hoituvat isossa pakastehuoneessa, johon mahtuu kerralla yli tuhat pizzaa. Työntekijöitä on yrittäjien lisäksi 24. Vuodessa yritys on kymmenkertaistanut tuotantonsa, mikä on kaksikon mukaan vaatinut valtavasti ongelmanratkaisua. Pelkästään se, mistä saa tarpeeksi tuoretta basilikaa, aiheutti harmaita hiuksia.

Pahin shokki koettiin, kun Lähde oli juuri irtisanoutunut palkkatyöstään ja heti perään Ukrainan sota käynnistyi. Jauhojen hinta hujahti ylöspäin 50 prosenttia, mozzarellan 30 prosenttia. Samaan aikaan asiakkaiden ostovoima heikkeni rajusti.

– Jos olisimme osanneet ennakoida Ukrainan sodan, emme olisi tähän ryhtyneet, Lähde miettii.

Enää ei kaduta.

– Suurimmat skaalaushaasteetkin on taklattu, vaikka jossain kohtaa tuntuikin taistelutantereelta, Dahlström kommentoi.

Yleensä teollista pizzataikinaa tehdään kuin piparkakkuja, eli taikina kaulitaan ja siitä otetaan muotilla ympyröitä. Pizza Backenin pizzat leivotaan käsin pyöreiksi. Kuva: Maria Kesti

Kasvispizzan kehittely yhä kesken

Syy, miksi Backenin pizzat ovat ihastuttaneet suomalaisia, piilee luultavimmin siinä, että yritys ei ole suostunut tinkimään mistään. Vaikka tehtaalle on nyt rakennettu tuotantolinjastot, pizza valmistetaan yhä pääosin käsityönä. Lopputuotteen on oltava ravintolatasoinen, Lähde ja Dahlström painottavat.

Taikinaa kohotetaan kolme päivää, ja se leivotaan pizzapohjiksi käsin, ei muotin avulla. Juustot raastetaan, sipulit pikkelöidään ja maustekastikkeet valmistetaan itse. Basilika ja jalopenot ostetaan tuoreina. Kinkkulastut on räätälöity juuri Pizza Backenille.

Monissa elintarvikeyrityksissä käytetään kuluttajatestaajia, mutta Lähde ja Dahlström tekevät pizzoja, joiden maku ja ulkonäkö tuntuvat juuri heistä oikeilta. Vaikka kumpikaan heistä ei ollut aiemmin intohimoinen pizzansyöjä, heidän mieltymyksensä vaikuttavat osuneen yksiin suomalaisen enemmistön kanssa.

Jos tuotteesta ei saada juuri halutunlaista, sitä ei oteta valikoimiin. Tästä syystä Backenin kasvispizzaa joudutaan vielä odottamaan.

Maisteleminen on kaksikolle tuttua, sillä kummallakin on pitkä ura elintarviketeollisuudessa. Lähde on työskennellyt Raisiolla, Nestlellä ja Fazerin leipomossa. Dahlström on ollut töissä Snellmanilla ja Saarioisella. He tutustuivat toisiinsa Cloettan johtoryhmässä.

Tässä tehdään Suomen parhaimmaksi äänestettyä pakastepizzaa. Sen täytteinä on kotimaista pepperonia, itse marinoituja punasipuleita, mozzarellaa ja parmesaania. Kuva: Maria Kesti

Kaksikkoa luullaan pariskunnaksi

Kun Pizza Backenin yhteyskumppanit soittavat tai tulevat käymään, Pia Lähde ja Esa Dahlström törmäävät usein erikoiseen ilmiöön.

Moni kommentoi Dahlströmille, että ”sovinkin tästä vaimosi kanssa”, tai Lähteelle, että ”miehesi äsken soitti”. Toisin sanoen heidät oletetaan pariskunnaksi, vaikka kummallakin yrittäjällä on oma perheensä.

– En tiedä muita yrityksiä, joissa olisi mies ja nainen yrittäjinä ilman, että he olisivat pariskunta. Tätä voisi olla yritysmaailmassa enemmän. Mies- ja naisnäkökulma täydentävät toisiaan ja ovat rikkaus, Dahlström miettii.

Lähde taas kokee, että ei sukupuolella oikeastaan ole väliä.

He päätyivät perustamaan yhteisen yrityksen Dahlströmin ehdotuksesta. Tämä oli alkanut kehitellä ideaa ravintolatasoisesta pakastepizzasta tultuaan eräänä iltana nälkäisenä kotiin treeneistä. Dahlström otti mieluummin ruisleipää, kun vaimon lämmittämä pakastepizza ei maistunut.

– Pyörittelin mielessä, kenen kanssa voisin lähteä perustamaan yritystä. Kenen kanssa ensinnäkin tulisin toimeen, ja toiseksi, kuka osaa asioita, joita minä en osaa?

Lopputuloksena oli Lähde. Hän yllättyi Dahlströmin ehdotuksesta ja epäröi pitkään. Toisaalta hän oli kaivannut elämäänsä muutosta ja innostui lopulta.

Ensimmäisen päivän taikinaa kutsutaan raskiksi, ja se laitetaan kylmään vuorokaudeksi ennen kuin sitä aletaan työstää. Kuva: Maria Kesti

Uudet tilat Kaarinasta?

Dahlström esitteli Lähteelle ehdotustaan ensimmäisen kerran Bo Arenalla Kaarinassa. He kumpikin ovat kaarinalaisia.

Lähde päätyi Kaarinaan kymmenen vuotta sitten, kun ensimmäinen lapsi syntyi. Perhe halusi pääkaupunkiseudulta lähemmäs lapsen isovanhempia, ja Kaarina oli sopivasti Helsingin puolella Turkua. Dahlströmin vaimo taas on kotoisin Kaarinasta ja jaksoi tarpeeksi muistutella, että Kaarinassa olisi kaikki paremmin kuin pääkaupunkiseudulla. Dahlströmien perhe muutti tänne seitsemän vuotta sitten.

Pizza Backenille yritettiin ensin löytää Kaarinasta toimitiloja, mutta sopivia ei ilmaantunut. Toistaiseksi pizzoja leivotaan Turussa Orikedolla tiloissa, joista atSauce siirtyi entisiin Yosan tiloihin Piispanristille.

Lähde ja Dahlström eivät ole luopuneet toivosta, josko myöhemmin Kaarinasta löytyisi sopivat tilat. Kumpikin haluaisi työmatkansa lyhyemmäksi.

40-vuotiaalla Lähteellä on 8–10-vuotiaat lapset, 45-vuotiaalla Dahlströmillä 2- ja 6-vuotiaat. Dahlström oli aiemmin vakiokasvo salibandy- ja padel-kentillä, mutta yrityksen perustamisen jälkeen vapaa-aikaa ei ole juuri jäänyt. Lähde rentoutuu puuhailemalla rintamamiestalossa ja koiranpentunsa kanssa.

Toistaiseksi Pizza Backen tekee tappiota, mutta tämä on tavallista aloittelevalle firmalle. Dahlströmin mukaan yrityksen talous on terveellä pohjalla.

– Ne, jotka ostavat meidän pizzaamme, ostavat sitä uudelleen. Aiemmissa työpaikoissa en ole koskaan törmännyt yhtä suuriin uudelleenostoprosentteihin kuin meillä, Dahlström kehaisee.

Pizza Backenin pakastepizzojen hinta on korkea, 8–9 euroa, kun kilpailijoita saisi 4–7 eurolla. Vaikuttaa siis siltä, että Suomessa on ollut tilausta luksustason pakastepizzalle.

Valmiita pizzoja odottamassa pakastusta. Pakastamisen jälkeen pizzat saavat muovi- ja pahvikääreensä. Kuva: Maria Kesti

Pizzat testissä: reunatkin tuli syötyä

Toimittajan viisihenkisessä perheessä testattiin Pizza Backenin pakastepizzoja. Valmistusohjeita noudatettiin tunnontarkasti – tosin pian huomattiin, että kodin uunissa pizzat vaativat pidemmän ajan kuin paketissa luki. Pizzoja maistettiin sekä ohjeiden mukaisella ajalla että pidennetyllä.

Lopputulokset tekivät perheen keski-ikäisiin jäseniin syvän vaikutuksen, mutta parikymppisiltä nuoriltamiehiltä tuli kriittisiä arvioita. Kaikille perheenjäsenille Backenin pizzat maistuivat, mutta hinta kirveli.

Pizzat näyttivät, tuntuivat ja maistuivat artesaanipizzoilta, joita voisi tarjota romanttisella kynttiläillallisella. Jos kaipaa halpaa mättöpizzaa pelikonsolin äärelle, pakastealtaasta tarttunee mukaan jotain muuta.

Suomen parhaimmaksi äänestetty pepperonipizza sai neljältä perheenjäseneltä eniten kehuja. Teinityttö ei tykännyt sen punasipulista ja pisti ykköseksi mozzarellapizzan. Muissa pizzoissa näkemykset hajosivat vielä enemmän: yksi ei pitänyt kinkku-ananaksen ananashillosta, toisen mielestä salama-ndujasta jäi outo maku suuhun, kolmas olisi kaivannut neljän juuston pizzaan jotain vahvempaa juustoa mukaan. Kaikkia pizzoja tulisi silti syötyä mielellään uudestaan.

Suurin ero muihin pakastepizzoihin oli pohjassa. Nämä pizzat ovat selvästi leipomotuotteita eivätkä liukuhihnatavaraa. Reunatkin söi mielikseen.

Pizzat maistuivat myös seuraavana päivänä mikrossa lämmitettynä, toisin kuin kilpailijansa.