
– Nyt on jo kaikille kesäkuun viikonlopuille jotkin juhlat sovittuna, vaikka en ole ehtinyt vielä edes mainostaa missään. Ainoastaan Facebookiin Piikkiön ilmoitustaululle laitoin ilmoituksen, piikkiöläinen Venla Silmunen ihmettelee.
– Kakuille on siis selvästi kysyntää.
Pelkkiä kakkuja Silmunen ei kuitenkaan leivo, vaan monipuolisesti kaikenlaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia.
Hän perusti Venlan kotileipomon huhtikuussa, mutta on leiponut tilauksesta jo pitkään.
– Ensimmäisen tilauskakkuni leivoin ollessani avustajana lukiossa, kun meille tuli kouluun uusi työntekijä, joka pyysi virkaanastujaisjuhliinsa kakun. Rehtori maistoi sitä ja tilasikin sitten heti oman tyttärensä lakkiaisiin minulta kakut, Silmunen muistelee.

Leipää perheelle
Silmunen on tehnyt tilausleivonnaisia vuosien varrella pienissä määrin, ja kymmenisen vuotta hänellä on kytenyt mielessä ajatus, josko jossain vaiheessa perustaisi oman kotileipomon.
Viime vuosina hän on hoitanut kotona kolmea lastaan. Nyt, kun oli hänen vaimonsa vuoro jäädä vanhempainvapaalle, koitti vihdoin aika perustaa oma yritys.
– Vuodenvaihteessa tiesin, että Ida jää keväällä vanhempainvapaalle ja on minun vuoroni hankkia leipää pöytään – muutenkin kuin itse leipomalla. Niinpä päätin tarttua toimeen, hän kertoo.
”Silloin mietin, että miksen samalla remontoisi tästä leipomotilaa itselleni.”
Kesäksi suunnitteilla kesäkahvila
Alun perin Silmusen tarkoituksena oli pyörittää kotileipomoaan omasta kotikeittiöstään käsin.
– Mutta sitten meille tuli kellarikerrokseen putkirikko ja lattia piti uusia kokonaan. Silloin mietin, että miksen samalla remontoisi tästä leipomotilaa itselleni.
Nyt kotileipomolla on hulppeat tilat kodin alakerrassa. Sinne ja ympäröivään pihapiiriin Silmunen on suunnitellut myös pienimuotoista kesäkahvilaa. Suunnitelmat täsmentyvät loppukeväästä, ja niitä voi seurata Venlan kotileipomon nettisivuilta ja Instagramista.
Pääosin tarkoituksena on kuitenkin keskittyä tilaustöihin.
– Minkä lisäksi käyn silloin tällöin myymässä erilaisilla markkinoilla, kuten Piikkiö Päivässä (25.5.).

Focacciaa ja kermakakkuja
Silmunen kertoo bravuurileivonnaisekseen focaccian. Se on italialaistyyppinen peltileipä, josta hän usein tekee myös pienempiä annosversioita. Myös täytekakkuja hän tykkää leipoa.
– En kuitenkaan kreemikakkuja enkä sokerimassakakkuja. Usein perinteiset kermakakut ovat vähän liian makeita ja kuivia.
– Minun kermakakkujani on kehuttu siitä, että ne eivät ole sellaisia. Pyrin kakuissa pitämään raaka-aineet minimissä enkä käytä esimerkiksi kaupan hilloja ollenkaan, vaan ainoastaan oikeita marjoja, hän kuvaa.