Kokkaa retkikeittimellä kuin SM-voittaja – konkarit Paraisilta kertovat niksinsä erätulilla syömiseen

0
– Mufi eli minun isoisäni teki aikoinaan aina nokkosomelettia. Idea on häneltä, mutta tämä resepti on Katjan, Caj Koskinen kertoo. Kuva: Maria Kesti

Kun Katja ja Caj Koskinen vinkkaavat retkiruuasta, he tietävät, mistä puhuvat: paraislainen pariskunta on luonnossa syömisen superkonkareita.

– Parhaimmillaan meillä on ollut vuodessa 300 retkipäivää, joista sadassa yövyttiin, paljastaa Caj.

Heillä on Hutkai-seikkailuyritys, joka vie retkeilijöitä ja polttariporukoita luontovaelluksille sekä koskiin laskemaan packraftilla eli ilmatäytteisellä kumiveneellä. Viime vuonna Nuuksiossa pariskunta voitti eräkokkailun SM-kisan sarjassa, jossa oli kymmenkunta muuta kokenutta eräretkeilijää.

– Voitto tuli ihan yllätyksenä. Samassa sarjassa oli mukana ammattikokki Lapista, Caj kertoo.

Hän ja Katja eivät ole ravintola-ammattilaisia. He vain nauttivat ruuanlaitosta erätulilla.

SM-kisassa tarjoiltiin itse metsästetyn kauriin ulkofileetä, mutta sitä ei ollut enää jäljellä pakastimessa, joten nyt tehtiin kaurislihapullia. Lisukkeena on noppahöystettä. Kuva: Maria Kesti

Alkuruoka pitää mielen parempana

Kaarina-lehden artikkeliin valittiin reseptejä, joilla SM-voitto heltisi. Niitä voi luonnehtia gourmet-tasoisiksi, ja etukäteisvalmisteluja kotona tarvitaan.

– Valmistelut voisi tehdä myös ulkona, mutta siellä hygieniataso ja työasennot ovat väistämättä huonompia. Pitkään reissuun pakkaisimme mukaan helpommin valmistuvia ja kevyempiä ruokia, Katja sanoo.

Niksejä pitkälle vaellukselle löytyy tämän jutun faktalaatikosta.

Ruoka valmistuu metsäpalovaroituksen vuoksi nyt kokonaan retkikeittimillä. Myöskään savusta ei tarvitse niiden kanssa kärsiä.

Luonnossa ruuanlaittoon hujahtaa helposti tunteja. Esimerkiksi retkipannut ovat pieniä, joten usein kunkin syöjän ateria valmistuu erikseen.

– Siksi teemme aina ensin jonkin helposti valmistuvan alkuruuan, jotta ei tule nälkäkiukku odotellessa, Katja ja Caj nauravat.

Alkuruokana on nokkosomelettia marinoitujen retiisisiivujen ja vuohenputkien kanssa, pääruokana kauriinlihapullia ja noppahöystettä kaurafraiche-kastikkeella. Jälkiruuaksi valmistuu porkkanakakkua, jonka kanssa syödään vaniljajäätelöä. Se pysyy jäässä ruokatermoksessa.

Nokkosomeletti valmiina. Jutun reseptejä voi tuunata saatavilla olevien ainesten mukaan, eivätkä Koskiset ole turhantarkkoja mittojenkaan suhteen. Kuva: Maria Kesti

Retkiuuni syntyy kahdesta kattilasta

Katja ja Caj aloittavat aterian valmistamisen kotonaan Paraisilla Pyhänsuussa, miehen vanhalla sukutilalla. Siellä sekoitetaan omeletin, porkkanakakun ja lihapullien taikinat, maustetaan retiisit ja kaurafraiche-kastike sekä esikeitetään juureshöyste.

Seuraavaksi suunnataan saman tilan laavulle. Siellä laitetaan porkkanakakku kypsymään ensimmäisenä, sillä se vie eniten aikaa. Samalla se on vaikein näistä resepteistä.

– Kisassa se jäi yhdestä kohtaa lötköksi, joten se kohta piti leikata pois, Caj myöntää.

Hän valmistaa kakun retkiuunissa eli laittamalla kakkutaikinakattilan isomman kattilan sisään ja väliin muutamia pieniä kiviä. Päälle tarvitaan kansi.

Omeletti alkaa paistua toisella retkikeittimellä.

– Pienillä yksinkertaisilla keinoilla, kuten yrteillä, retkiruuasta saa luksusta, vinkkaa Katja Koskinen. Hän tekee sisällä omelettitaikinan etukäteen ja ottaa sen mukaan pullossa. Kuva: Maria Kesti

Pariskunta suosii laavullaan valurautapannua sen laadukkaan paistopinnan vuoksi. Valurautapannun saa myös kajakkiin mukaan, mutta vaellukselle se olisi liian painava. Silloin tyydytään teflon-pannuihin.

Omeletti osoittautuu ravintolatasoiseksi makuelämykseksi, retiisit ja vuohenputket myös.

Katja alkaa paistaa kaurislihapullia, kullekin erikseen. Lihapullien jälkeen noppahöyste pääsee paistinpannulle.

Aikaa kuluu. Kuunnellaan käen kukuntaa ja jutellaan.

– Ruuan tekeminen luonnossa on ohjelmanumero ja keino viettää yhdessä aikaa, sanoittaa Caj.

Pääruokakin maistuu hyvältä, ja on aika ottaa porkkanakakku esiin. Tällä kertaa se vähän paloi. Caj leikkaa huoletta palaneen kohdan pois ja kattaa kakun lautaselle.

– Pieni palanut vivahde tuo mukavan karamellimaisen maun, Katja kommentoi.

Hän on oikeassa. Kakkukin on makuelämys.

Katja ja Caj Koskisella on Hutkai-seikkailufirma, mutta kumpikin käy myös muualla töissä. 45-vuotias Caj Koskinen työskentelee markkinoijana, 43-vuotias Katja floristina. He ovat vierailleet myös Liviassa opettamassa. Kuva: Maria Kesti

Katja ja Caj Koskisen vinkit eräruokailuun

  • Kokkaaja ei pysty liikkumaan kauas tulen ääreltä, joten muiden on oltava lähellä ojentamassa auttavia käsiä.
  • Retkikeittimistä Koskiset suosivat kaasukeittimiä. Niiden keitintelineen ja jalat saa pieneen tilaan.
  • Jos teet ruuan nuotiolla, sytytä se kuivilla kiehisillä. Ne toimivat paremmin kuin sanomalehti, eikä niitä tarvitse kantaa mukana.
  • Tuuli sammuttaa herkästi tulen ja jäähdyttää ruokia. Siksi laavu tai muu tuulensuoja on tarpeen. Kantena voi käyttää toista paistinpannua tai kattilaa.
  • Varmista, että saat pitkällä reissulla tarpeeksi energiaa: proteiineja ja hiilihydraatteja. Käteviä ovat esimerkiksi soijarouhe, Härkis-murska, kuivatut kasvikset ja muut kevyet, säilyvät ainekset.
  • Jos mitään tuoretta ei saa matkan varrelta, pakkaa mukaan esimerkiksi C-poretabletteja.
  • Jos juot vettä luonnonpuroista, puhdista se retkivedenpuhdistimella. Huomaa, että se ei poista vedestä mahdollista sinilevää.
  • Koskiset eivät käytä luonnossa tiskiainetta, vaan he pesevät astiat kiehuvalla vedellä ja mekaanisesti. Älä pese astioita suoraan luonnonvesistöissä!
  • Mikäli käsittelet reissussa tuoretta lihaa tai kalaa, käytä silloin kertakäyttöhanskoja.
  • Löysiä taikinoita voi kuljettaa avosuisessa, kierrekorkkisessa pullossa. Kiinteämmät taikinat kulkevat minigrip-pussissa, jonka päällä on vielä toinen samanlainen, eri suuntaan avautuva.
  • Laadukas retkitermos on kannattava ostos. Siihen voi pakata kuumat sopat ja jäätelöt.
  • Ota maastopalovaroituksen aikana sammutuspeitto mukaan reissuun.

    Kaasukeitin on retkellä kätevämpi kuin nuotio. Tulen Koskiset sytyttävät tuluksilla. Ne ovat toimintavarmoja, vaikka vaativatkin harjoittelua. Kuva: Maria Kesti

Reseptit

Villiyrttiomeletti

Puoli litraa tuoreita nokkosia (myös muut villiyrtit ja pinaatti käyvät)

6 munaa

3 dl (kaura)maitoa

Valkosipulin ja/tai kevätsipulin varsia saksittuina

Suolaa ja mustapippuria

Koskenlaskija-sulatejuustoa pieninä palasina

Öljyä paistamiseen

Retiisilisäke: Nippu retiisejä, omenaviinietikkaa, sitruunamehua, hunajaa, timjamia

Vuohenputken latvoja

Ohje: Silppua nokkosia ja poista isoimmat varret. Ryöppää nokkoset kaatamalla kiehuvaa vettä siivilässä niiden läpi. Valmista omelettitaikina, mutta älä lisää siihen vielä koskenlaskijaa. Sekoita nokkoset taikinaan ja kaada laajasuiseen pulloon.

Huuhtele ja siivuta retiisit ja laita ne marinoitumaan. Samalla mausteliemellä voit maustaa vuohenputket.

Nuotiolla kaada omelettitaikinaa kuumalle pannulle ja ripottele päälle koskenlaskijaa. Kun omeletti alkaa hyytyä keskeltä, käännä puolet omeletista toisen puolen päälle ja pienennä lämpöä. Hetken kuluttua käännä.

Retkiuuni rakennetaan laittamalla kaksi kattilaa sisäkkäin ja väliin pieniä kiviä. Mikäli ruokaa tehdään nuotiolla, on vahdittava, että liian kuuma tuli ei polta ulompaa kattilaa puhki. Kuva: Maria Kesti

Kauriinlihapullat ja noppahöystö

½ kg metsäkauriin jauhelihaa (jos käytät rasvaisempaa lihaa, jätä öljy pois)

1 muna

½ dl korppujauhoja

1 pieni punasipuli silputtuna

Pari rkl öljyä

Oreganoa, rakuunaa, timjamia

Suolaa, mustapippuria

Noppahöystö: Lanttuja, nauriita ja porkkanoita kuutioiksi paloiteltuina, tuoretta rosmariinia, suolaa

Kastike: kaura- tai cremefraichea, raastettua sitruunankuorta, mustapippuria, lipstikkaa

Öljyä paistamiseen

Ohje: Sekoita jauhelihataikina ja kastike valmiiksi. Keitä noppajuureksia vedessä 10 min, valuta, ja silppua joukkoon rosmariinia. Lisää suola.

Jos sinulla on vain yksi retkikeitin, valmista ensin lihapullat. Muotoile lusikoilla lihapullia ja paista kuumalla pannulla usealta puolelta. Aikaa menee noin vartti. Jätä sivuun nurin käännetyn kattilan alle.

Paista juureksia pannulla, kunnes ne ovat saaneet väriä pintaan ja tuoksuvat valmiilta. Aikaa menee noin vartti. Tarjoile lihapullat ja noppahöystö kastikkeen ja vuohenputkien kanssa.

Ruokatermos helpottaa retkijärjestelyjä. Jäätelönkin saa sen avulla mukaan muutaman tunnin reissulle. Kuva: Maria Kesti

Retkiuuniporkkanakakku

30 g saksanpähkinöitä hakattuina

1,6 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

Muskottipähkinärouhetta

Suolaa

1 muna

½ dl fariinisokeria

2 rkl sokeria

1 dl rypsiöljyä

100 g porkkanaraastetta

Kuorrute: 70 g Philadelphia-tuorejuustoa, 20 g voita, 1 dl tomusokeria, vaniljasokeria

Päälle vadelmia ja ahomansikan lehtiä

Ohje: Sekoita ensin kuivat ainekset yhteen ja sitten loput. Valmista kuorrute etukäteen sekoittamalla kaikki sen ainekset yhteen.

Valmista retkiuuni, eli laita pienen retkikattilan pohjalle pala leivinpaperia sekä muutama nokare taikinaa. Aseta isomman kattilan pohjalle pari peukalonpään kokoista kiveä. Laita kattilat sisäkkäin ja kansi päälle. Kypsennä matalalla lämmöllä retkikeittimellä tai nuotiolla noin tunnin. Tarkistele, että kakku ei pala pohjaan, mutta vältä turhaa kannen nostelua. Tarkista kakun kypsyys tikulla.

Kun kakku on valmis, kumoa se lautaselle. Levitä päälle kuorrutetta ja koristele.

Retkiuunissa valmistunut porkkanakakku on pieni mutta herkullinen. Kuva: Maria Kesti