
Aromipesä eli muhis on Pirjo Kiviojan ykkösväline keittiössä. Musta styrox-laatikko on hänen mielestään oiva kapistus miltei minkä tahansa keitettävän ruoan valmistukseen.
Kivioja käyttää sitä esimerkiksi perunoiden ja keittojen kypsentämiseen. Lastenlasten suosikkeja ovat puolestaan muhiksella valmistetut puurot.
Tällä kertaa aromipesässä hautuu hernekeitto, joka valmistuu perinteisellä suvun reseptillä. Reseptin kehitti alun perin Pirjo Kiviojan karjalainen isänäiti, jolta se siirtyi hänen äidilleen ja edelleen Kiviojalle itselleen.
Reseptin juju on jauhelihassa ja perunoissa, jotka korvaavat perinteiseen hernekeittoon kuuluvat palvilihan, sipulin ja porkkanat.
– Kun äiti ja isä menivät yksiin, äiti joutui opettelemaan hernekeiton tekemisen uudella tavalla. Meillä ei laiteta hernekeittoon koskaan porkkanaa eikä sipulia, vaan perunaa, Kivioja sanoo.

Heinälaatikosta styroksipesään
Ruoanlaitto aromipesällä perustuu hauduttamiseen ruoan omalla lämmöllä. Menetelmä itsessään ei ole uusi, sillä haudutusmenetelmää on käytetty jo kauan ennen styroksisen eristepesän kehittämistä.
– Vanha kansa käytti hauduttamiseen heinälaatikkoa, Kivioja tietää.
Styroksista valmistettu laatikko toimii eristeenä ja pitää ruoan höyryävän kuumana jopa useita tunteja. Esimerkiksi perunat voikin jättää kypsymään vaikkapa juoksulenkin ajaksi.
– Voin olla lenkillä tunnin tai vaikkapa viisi tuntia. Kotiin ei jää hella tai uuni päälle, eikä sähköä kulu, Kivioja toteaa.
Hitaasti hauduttamalla ruoka ei myöskään voi palaa pohjaan, minkä vuoksi aromipesä soveltuu erinomaisesti esimerkiksi maitopohjaisten ruokien valmistukseen.
– Riisipuuron keitossa muhis on aivan ehdoton. Olen aina aiemmin keittänyt sen pohjaan, mutta aromipesässä se valmistuu helposti puolessatoista tunnissa.
Ruoan makuun tai rakenteeseen hauduttaminen ei Kiviojan mukaan juurikaan vaikuta.
– Perunat saattavat tulla vähän vetisemmiksi, mutta esimerkiksi uudet perunat tai jauhoiset perunat eivät mene niin helposti rikki, Kivioja sanoo.

Muhis monessa mukana
Ruoan hauduttaminen muhiksessa on kätevää esimerkiksi veneellä tai asuntovaunureissuilla. Päivän aterian voi tehdä reissuun valmiiksi jo kotona, eikä hellaa tai mikroaaltouunia tarvita.
Kiviojan perheessä muhis onkin matkannut mukana monilla reissuilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Pirjo Kiviojan käyttämä styrox-pesä on reilut kaksikymmentä vuotta vanha. Hän sai sen tuttavilta tupaantuliaislahjaksi muuttaessaan nykyiseen kotiinsa Halikkoon.
Myöhemmin Kivioja hankki Tuurin kyläkaupasta viisi aromipesää, jotka hän antoi tuttavilleen. Erikoiset aromipesälaatikot saivat muut kyläkaupan asiakkaat hämilleen.
– Ihmiset katsoivat, mitä tuo mummo oikein tekee, kun ostoskärryt ovat täynnä ihmeellisiä laatikoita. Selitin heille, että tämä on niin näppärä ja helpottaa perheen emännän arkea. Ei tarvitse kököttää hellan vieressä ja veivata puurokattilaa.
Hukkaan selitys ei mennyt, sillä ainakin kolme ihmistä päätyi ostamaan samanlaisen aromipesän itselleen.

Arkiruokaresepti
Karjalainen hernekeitto
Ainekset
- 1/2 kg herneitä
- 400 g sika-nautajauhelihaa
- 5 keskikokoista perunaa
- noin 2 litraa vettä
- kasvisliemikuutio
- suolaa
- jauhelihamaustetta
Valmistus
Liota puoli kiloa herneitä yön yli vedessä.
Keitä herneitä vedessä, kunnes ne menevät rikki.
Ruskista jauheliha ja mausta se jauhelihamausteella. Kuori ja kuutioi perunat.
Lisää jauheliha, perunat ja mausteet herneiden sekaan. Jatka keittämistä noin viisi minuuttia.
Laita hernekeittokattila aromipesään, ja anna keiton hautua noin neljä tuntia. Jos sinulla ei ole aromipesää, jatka hernekeiton keittämistä, kunnes perunat ovat kypsiä.