
Teksti: TS/Emma Sarsila
Keittiön tunnelma tuo mieleeni ensimmäisen päiväni työharjoittelussa ravintolan keittiössä; katson systemaattista, mutta vauhdikasta touhua silmät ymmyrkäisinä, enkä oikein tiedä minne menisin, etten olisi tiellä.
Todellisuudessa olen kutsunut itseni Päivi Vuorisen kotikeittiöön. Päivi on vuosi sitten eläköitynyt Turun Sanomien pitkäaikainen toimittaja. Moni lukija tuntee hänet Seitsemän sortin emäntä -kolumnisarjasta, jossa hän käsittelee touhukkaan arkielämänsä haasteita ja ilonaiheita. Päivi on myös aktiivinen Instagramissa, jonne hän julkaisee säännöllisesti kuvia kokkailuistaan seuraajien kiusaksi.
40-vuotisen TS-uransa jälkeen Päivi on viettänyt eläkepäiviään minkäs muun kuin ruoanlaiton parissa. Hän haki myös Masterchef Suomi 2024 -kilpailuun, eteni kisassa bootcamp-osuuteen, jossa harmillisesti putosi pelistä pois. Tämä ei mestarikokkia kuitenkaan lannistanut, jäihän käteen harvinaislaatuinen kokemus.
– Eipä ainakaan jäänyt nakuttamaan, hän toteaa isänsä sanontaa lainaten.

Alligaattori auttaa
Saapuessamme Vuoristen luo peltojen keskelle Nousiaisiin, Päivi on juuri lopetellut avomaankurkkujen säilöntäoperaation.
– Anteeksi nyt, kun olen vähän myöhässä aikataulusta, hän sanoo.
Kun Päivi ryhtyy työn touhuun, meinaamme kuvaajan kanssa jäädä jalkoihin. Vaikka hän liikkuu keittiössään valon nopeudella, jokainen liike on kuin tarkkaan harkittua koreografiaa. Touhu tuo todellakin mieleen kiireisen ammattikeittiön. Onhan tällä mummilla toki harjoittelua alla, nimittäin vuosikymmenien kokemus runsaslukuisen katraan ruokkimisesta.
Ruokalistalla tänään on kahta erilaista kiusausta, toinen jauhelihalla ja toinen kylmäsavulohella. Lisäksi Päivi aikoo pyöräyttää vielä lohkoperunat airfryerissä ja tarjota ne ”möhmelön” kanssa.
– Mielestäni olisi väärin, jos minä käyttäisin möhmelöstä sanaa lohimousse, hän sanoo.
Homma alkaa oman maan perunoiden kuorimisella, jossa ei keittiön hengettärellä kauaa nokka tuhise. Vuoristen puutarhassa kasvaa kahta perunalajiketta: Annabelleä ja Mozartia.
– Moni ei tee, kun se on muka työlästä, hän sanoo ja ottaa esille salaisen aseensa: Alligator-leikkurin.
Leikkurin avulla kuoritut perunat muuntautuvat kiusaukseen sopiviksi suikaleiksi silmänräpäyksessä. Toki tekniikkaa on pitänyt vähän harjoitella, sillä leikkurin huolimattomalla käytöllä voi saada melkoista sotkua aikaan.
Päivi huomauttaa, että itse alusta saakka tehtynä ruoka on laadultaan aivan jotakin muuta kuin pakasteita käyttämällä. Eikä pakasteiden kanssa säästä edes aikaa – niiden tulee nimittäin sulaa ennen kuin kypsyminen pääsee alkamaan.

Salaisuus on ranteessa
Vuoristen keittiöstä – tai pitäisikö sanoa Päivin keittiöstä, nimittäin puolisolla ei sinne ole asiaa kuin äärimmäisessä hädässä – löytyy lukuisia ruoanlaittoa helpottavia elementtejä.
Kaapeissa kaikelle on oma paikkansa, perunankuoret siirtyvät tiskialtaasta biojätteeseen reiällisellä muoviläpyskällä, tiskialtaan päällä komeilee ulosvedettävällä putkella toimiva tiskihana – sellainen kuin ammattikeittiöissä. Sakset ovat myös kovassa käytössä. Tänään Päivi pilkkoo niillä salamannopeasti kylmäsavulohta ja yrttejä.
– Hienot kokit tekevät veitsellään, mutta kiireinen arki-äiti tekee saksilla, Päivi huomauttaa.
Tärkeintä Päivin keittiössä on kuitenkin ranneliike, joka kuulemma on salaisuus hänen pöperöidensä herkullisuuden takana. Toisin sanoen, suola- ja pippurimyllyt ovat todella kovassa käytössä.
– Minulla on ihan pässi tapa laskea. Sillä ei ole mitään merkitystä, paljonko niitä mausteita on, kunhan niitä on tarpeeksi, Päivi sanoo pyörittäessään maustemyllyjä riuskalla ranneliikkeellä, samalla laskien kierroksia ääneen.

Lisukkeilla harhautusta
Kysyn Päiviltä, mitä työvälineitä ilman hän ei voisi elää. Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:
– Pippuri- ja suolamyllyt, kokin veitsi, isot kattilat ja isot paistinpannut.
Samaa kuulemma kysyttiin Masterchefin hakemuksessa. Isot kattilat ja paistinpannut käyvät järkeen, sillä Päivi kokkailee ruokaa usein suuria määriä kerrallaan. Arkisin syöjiä ei talossa enää ole hänen lisäkseen kuin puoliso, mutta läheiset pääsevät nauttimaan Päivin pöydän antimista varsin usein.
Lihapullataikinaa Päivi ei koskaan tee yhtään vähempää kuin kilon verran – yleisimmin kaksi kiloa. Samasta taikinasta pyöräytetään esimerkiksi lihapullia ja pihvejä. Satsista syödään ensimmäisenä päivänä vaikkapa lihapullat pippurikastikkeella perunan kanssa. Seuraavana päivänä pöytään katetaan kotitekoiset hampurilaisannokset, ja kolmantena päivänä syödään vielä lihapullia pastan tai uunijuuresten kanssa.
– Lisuketta vaihtamalla ruoka ei tunnu ollenkaan samalta. Sehän on silkkaa harhautusta, mutta sitähän me äidit teemme, hän sanoo.

Puoliso koekaniinina
Ei aikaakaan, kun pöytä on katettu ja myös Päivin puoliso, Ilkka Vuorinen on löytänyt tiensä keittiöön.
– Mun piti tulla katsomaan, ettet sä mitään töppää, Ilkka tokaisee hymyillen ja huomauttaa olemaan tarkkana, ettei uunissa muhiva kiusaus pääse palamaan.
Miehen mukaan vaimo tekee usein testiruokaa, eli kokeilee keittiössään uusia juttuja. Ilkka saa tällöin toimia koekaniinina.
Myös minua ja kuvaajaa kehotetaan istumaan pöytään. Päivin valmistamat kiusaukset maistuvat siltä, että niitä voisi tarjota hienommassakin ravintolassa, vaikka kyseessä on arkisista arkisin ruokalaji.
Perunaa pitäisikin Päivin mukaan arvostaa enemmän, sillä monipuolisesta juureksesta saa valmistettua herkullista ruokaa edullisesti.

Reseptejä
Möhmelöä ja kiusauksia
Kylmäsavulohimousse eli möhmelö
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl vettä
150 g kylmäsavulohta
muutama varsi tilliä
mustapippuria myllystä
Tee näin:
Laita tuorejuusto ja tilkka vettä monitoimikoneen kulhoon ja vatkaa leikkuuterällä hetken aikaa. Lisää kylmäsavulohi, tilli ja mustapippuri ja aja nopeasti karkeaksi massaksi.
Nauti lohko-, uuni- tai keitettyjen (uusien) perunoitten kanssa tai esimerkiksi saaristolaisleivän päällä.

Lohkoperunat airfryerissa
6 keskikokoista perunaa (esimerkiksi annabelle)
2 tl rypsiöljyä
2–3 pientä oksaa tuoretta timjamia ja/tai rosmariinia tai 1 tl esimerkiksi Herbs de Provence -yrttisekoitusta
0,5 tl paprikajauhetta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Tee näin:
Pese perunat hyvin (ei tarvitse kuoria) ja puolita ne tai leikkaa jokainen neljäksi lohkoksi. Laita kulhoon ja sekoita öljy ja mausteet joukkoon. Paahda airfryerissa laitteen valmiin ohjelman mukaisesti tai 180 asteessa noin 15 minuuttia. Ravista kerran paahtamisen puolivälissä. Kokeile kypsyys haarukalla.
Jos sinulla ei ole airfryeria, voit paahtaa lohkoperunat myös 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Kylmäsavulohikiusaus
1 kg perunoita
150–200 g kylmäsavulohta siivuina
2 keskikokoista sipulia
1 tl mustapippuria (20 kierrosta pippurimyllystä)
reilu tupsu tilliä
4–5 dl kermaa (ruoka-, kevyt- ja/tai kuohukermaa)
pullomargariinia tai öljyä vuoan voiteluun
Tee näin:
Kuori ja hienonna sipulit, kuullota tilkassa rasvaa paistinpannulla.
Kuori perunat ja leikkaa ne suikaleiksi joko veitsellä tai alligaattorilla. Laita voideltuun vuokaan puolet perunasuikaleista, sitten haudutettu sipuli, kylmäsavulohi ja runsaasti tillisilppua. Mausta mustapippurilla. Suolaa ei tarvita, koska kylmäsavulohi tuo ruokaan suolaa. Lisää vuokaan loput perunasuikaleet.
Kaada päälle kerma. Voit nopeuttaa ruoan kypsymistä kuumentamalla kerman samassa paistinpannussa, jossa haudutit sipulin.
Paista kiusausta noin tunti 200-asteisessa uunissa.