Perinteinen luumu pitää pintansa torttutäytteiden makumelskeessä – toimitus testasi erilaiset täytevaihtoehdot

0
Torttutäytteiden testissä arvioitiin kahdeksan erilaista täytettä. Pellille pääsi yhdeksänneksi vielä toinen luumutorttu. Kuva: Jan Sundman.

Yksi täyttää joulutortut uutuusmauilla, toinen luottaa perinteisiin vivahteisiin. Torttutäytteitä ovat nykyään kaupan hyllyt pullollaan. Toimituksemme testasi erilaiset makeat joulutortun täytteet. Testiin valikoituivat täytteet löytyivät tavallisesta ruokakaupasta joulukuun puolessa välissä.

Viisihenkinen raati arvioi täytteet maun, koostumuksen ja jouluisuuden perusteella. Testissä painotettiin makua, josta pisteitä sai tuplasti muihin verrattuna. Ylin mahdollinen kokonaispistemäärä oli 20.

Testin kärkeen kiilasi erikoismauista huolimatta perinteinen luumuhillo. Se sai myös testin ainoana täytteenä täydet pisteet kahdelta testaajalta. Tuttu ja turvallinen torttutäyte on varma valinta juhlapöytään. Osa raadista olisi kuitenkin kaivannut luumulle pientä freesausta.

Testissä mielipiteitä oli yhtä monta kuin makujakin. Tarkan arvioinnin jälkeen kärkeen nousi perinteinen luumutorttu. Kuva: Jan Sundman.

Niukasti hopeasijalle jäänyt omena-kanelimarmeladi oli niin ikään tasaisesti raadin suosiossa. Sen pisteitä pudotti kuitenkin marmeladin mieto maku. Jos luumuhillo kyllästyttää, tässä on sille vahva vaihtoehto.

Kolmannesta sijasta käytiin tiukka taisto. Pihlaja-karkin makuinen täyte ja Nutella jakoivat raadin mielipiteitä ääripäästä toiseen. Nutellasta muodostui testin yllättäjä, sillä uunissa palaneen näköiseksi muuttunut täyte muuttui suussa makuelämykseksi. Testistä viisastuneena raati neuvoo täyttämään Nutella-tortut vasta paiston jälkeen.

Heikoimmin pärjänneille täytteille kannattaa keksiä jotain muuta käyttöä kuin joulutortut. Appelsiinimarmeladia sen sijaan voi käyttää, jos haluaa päästä jouluvieraista nopeasti eroon.

Vaikka torttuja tehtiin melkoinen kasa, jäi täytteitä purkkeihin vielä moneksi tulevaksi jouluksikin. Jos jouluna haluaa leipoa torttuja useammalla eri maulla, kannattaa täytteille miettiä jatkojalostuskohteita, jottei tuota turhaa hävikkiä. Kuva: Jan Sundman.

1. Dronningholm Tähtitorttu luumumarmeladi

1,59 €/270 g
Kilohinta: 5,90 €
Kokonaispisteiden keskiarvo: 16,6 (maksimipisteet 20)

Raadin arvio: Perinteisen jouluinen, tuttu ja turvallinen. Kestää hyvin paiston. Luumu maistuu reilusti. Maku, joka ei petä.

2. Dronningholm Tähtitorttu omena-kanelimarmeladi

1,59 €/270 g
Kilohinta: 5,90 €
Kokonaispisteiden keskiarvo: 15,5

Raadin arvio: Mieto maku, eli täytyy laittaa reilusti. Ei liian makea. Kielen makunystyröitä hellivä. Sopii hyvin torttutäytteeksi. Kaunis väri.

Valmiista torttulevyistä voi leipoa myös suupaloiksi sopivia minitorttuja. Jaa torttulevy kahdeksaan osaan ja taittele pieniksi tähdiksi. Kuva: Jan Sundman.

3. Fazer Pihlaja hedelmävalmiste

3,85 €/280 g
Kilohinta: 13,75 €
Kokonaispisteiden keskiarvo: 12,3

Raadin arvio: Kivasti erilainen. Makea, mutta mukana myös kirpeyttä. Pehmeä ja silkkinen koostumus. Kaunis väri, mutta maku ei vie jouluun.

4. Nutella hasselpähkinä-kaakaolevite

4,45 €/350 g
Kilohinta: 12,70 €
Kokonaispisteiden keskiarvo: 12,25

Raadin arvio: Testin yllättäjä. Sopivan makea. Suklaa ja torttutaikina toimivat yhdessä. Ei kestä paistamista, mutta ulkonäöstä huolimatta ei maistu palaneelta.

Nutella jakoi raadin mielipiteet. Osalle suklaisella täytteellä päällystetty torttu jäi syömättä. Kuva: Jan Sundman.

5. Fazer Vihreä kuula hedelmävalmiste

3,85 €/280 g
Kilohinta: 13,75 €
Kokonaispisteiden keskiarvo: 10,3

Raadin arvio: Todella makea. Hiukan teollinen maku. Leviää hiukan uunissa, mutta väri on kaunis. Perinteinen joulumaku.

6. Dronningholm Tähtitorttu päärynä-kinuskimarmeladi

1,59 €/270 g
Kilohinta: 5,90 €
Kokonaispisteiden keskiarvo: 9,5

Raadin arvio: Liian makea, mutta ihana tuoksu. Valuu uunissa. Kinuskista tulee mieleen kesä ja jäätelö, ei joulu.

Toisia täytteitä oli hankalampi levittää tortun päälle. Päärynä-kinuskimarmeladi oli yksi niistä. Kuva: Jan Sundman.

7. Valio Keittiön paistokestävä vaniljakreemi

1,99 €/200 g
Kilohinta: 9,95 €
Kokonaispisteiden keskiarvo: 8,2

Raadin arvio: Voimakas vaniljan maku, ei sovi torttuun. Voisi toimia jonkun toisen maun tukena. Ulkonäkö luotaantyöntävä.

8. Saarioisten appelsiinimarmeladi

1,79 €/230 g
Kilohinta: 7,80 €
Kokonaispisteiden keskiarvo: 6,3

Raadin arvio: Kitkerä ja teollinen maku, ei appelsiinin raikkautta. Koostumus limainen. Sopii aamupalapöytään, mutta ei joulutorttuun.

Kuva: Jan Sundman.