Nykyparit tahtovat häiden tarjoiluista omannäköisensä: näin suunnittelet juhlamenun

0
Lähes parikymmentä vuotta juhlamenuja suunnitellut Eva Halenius tietää, mitä häissä syödään ja millä reseptillä syntyy hääparin näköinen tarjoilu. Evan ja hänen miehensä Niklas Haleniuksen yritys Nick`s Food Design palkittiin tammikuussa vuoden hääyritys -kilpailun catering-palkinnolla. Kuva: Jane Iltanen.

Teksti: Anu Välilä

Pöytiintarjoilu, buffet vai jotain ihan muuta? Ruoka on yksi hääjuhlan kohokohdista, jossa ajan trendit näkyvät ihan niin kuin hääpuvuissa ja häiden tyylissäkin. Aiemmin erilaisia ruokalajeja notkuvat pitopöydät olivat suosittuja. Nyt hääparit toivovat omannäköistä tarjoilua, jossa otetaan huomioon niin makutoiveet, erikoisruokavaliot kuin juhlan tyyli.

Onnistunut häämenu ei synny hetkessä. Moni juhlia järjestävä turvautuukin ammattilaisten apuun. Lähes parikymmentä vuotta häiden menuja suunnitellut Eva Halenius kertoo, että häämenujen suunnittelu tehdään yhdessä hääparin kanssa. Suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin, joskus jopa vuosia ennen juhlapäivää.

– Häät ovat monille kerran elämässä -juhla. Meille on tärkeää, että hääpari saa näköisensä menun. Tapaamme hääparin kanssa vähintään pari kertaa. Kutsun parin meille lounaalle, jolloin voin kertoa palveluistamme ja ruuistamme. Annan esimerkkejä menuista, joita voidaan lähteä sitten yhdessä muokkaamaan ja suunnittelemaan, Halenius sanoo.

Osa tietää tarkkaan, mitä haluaa.

Ruoka kiinnostaa hääpareja

Eva Halenius perusti miehensä Niklas Haleniuksen kanssa ravintola-alan yrityksen, Nick’s Food Designin vuonna 2008. Juhlien cateraukset ovat kuuluneet yrityksen palvelutarjontaan alusta asti. Sen lisäksi yrityksellä on kaksi lounasravintolaa, yksi Kaarinassa Bo-areenalla ja yksi Turussa Turun linnan kupeessa.

– Catering on meidän pääpalvelumme. Catering-keikoista noin 70 prosenttia on häitä, loput erilaisia yritystilaisuuksia ja perhejuhlia. Olemme laajentaneet catering-palveluitamme ja toimimme nykyään Turun seudun lisäksi Tampereella ja Helsingissä.

Monet hääparit ovat Haleniuksen mukaan hyvin kiinnostuneita ruuasta ja sen alkuperästä. Osa tietää tarkkaan, mitä haluaa. Toiset ovat avoimia ammattilaisen ideoille.

– Häät ovat hääparille jännittävä ja tärkeä päivä. Heillä on usein paljon toiveita ja kysymyksiä. Pyrin auttamaan heitä parhaani mukaan ja kokonaisvaltaisesti. Vuosien varrella häistä on kertynyt paljon tietoa ja osaamista, joten jaan mielelläni neuvoja ja vinkkejä, jotta päivä olisi mahdollisimman onnistunut ja ikimuistoinen, Halenius sanoo.

Nykyisin hääparit toivovat usein omannäköistä tarjoilua, jossa otetaan huomioon niin makutoiveet, erikoisruokavaliot kuin juhlan tyyli, kertoo Eva Halenius. Kuva: Jane Iltanen.

Erikoisruokavaliot kasvussa

Haleniuksen mukaan häämenut ovat vaihtelevia, mutta joitakin trendejä ja suosikkejakin on nähtävissä.

Viime vuonna suosittuja olivat esimerkiksi erilaiset tapakset ja salaatit.

– Lohipastrami limellä ja parmesaanilla on yksi bravuurimme, jota menee melkein joka juhlaan. Pääruuista karitsa on suosituin. Se on juhlava eikä sitä valmisteta usein kotona.

Nick’s Food Design tunnetaan erityisesti gluteenittomista ruuistaan. Se on yksi yrityksen valttikorteista, sillä gluteenittomien ruokien kysyntä on jatkuvasti kasvussa niin arjessa kuin juhlissa. Erikoisruokavaliot ovat muutenkin lisääntyneet. Häämenuissa pitää Haleniuksen mukaan usein ottaa huomioon useita erikoisruokavalioita ja dieettejä.

– Toteutamme kaikki juhlaruuat gluteenittomassa ravintolassamme Linnankadulla ja kaikki on sataprosenttisesti gluteenitonta. Otamme kaikki muutkin erikoisruokavaliotoiveet huomioon, jotta jokaiselle juhlijalle löytyy sopivaa syötävää. Jos morsiamella tai sulhasella on erikoisruokavalio, muokkaamme menun sen mukaan, jotta kaikki voivat syödä samaa ruokaa.

”Voitto tuli meille ihan yllätyksenä, mutta se on valtavan hieno asia.”

Tarjolla vau-elämyksiä

Haleniukset hoitivat juhlien caterauksen aluksi kahdestaan. Nykyään toteutuksesta vastaa usean ammattilaisen porukka. Hääruuat tehdään alusta asti itse ja niiden valmistus aloitetaan jo päiviä ennen juhlapäivää.

– Me arvostamme hyvää ruokaa ja haluamme valmistaa juhliin sellaisia ruokia, jotka herättävät vau-elämyksiä, jäävät juhlaväen mieleen ja puhuttavat vielä pitkän ajan päästä, Eva Halenius sanoo.

Tässä tavoitteessaan yritys on onnistunut, sillä se palkittiin tammikuussa vuoden hääyritys 2025 -kilpailun catering/pitopalvelu-kategorian voittajana.

– Voitto tuli meille ihan yllätyksenä, mutta se on valtavan hieno asia. Palkinto on kiitos kovasta ja hyvästä työstä sekä kunnianosoitus henkilökuntaamme kohtaan. Asiakkaat arvostavat paitsi hyvää ruokaa myös hyvää palvelua, josta olemme saaneet paljon kiitosta. Toivottavasti saamme jatkossakin toteuttaa mahdollisimman monen hääparin juhlaruuat, Halenius iloitsee.

Vinkkejä häämenuun

  • Mieti, minkälaisista ruuista itse pidät ja mitä haluaisit tarjota vieraille.
  • Ideoita häämenuun voi etsiä mm. häämessuilta ja sosiaalisen median kanavista.
  • Laadi hääbudjetti ja mieti, paljonko rahaa saa kulua ruokaan.
  • Pyydä vieraita ilmoittamaan erikoisruokavalioista ajoissa.
  • Varmista, kuuluuko ruoka ja tarjoilu juhlapaikan palveluihin vai pitääkö ne tilata erikseen.
  • Valitse ammattilainen avuksi. Juhlaruokia valmistavat pitopalvelu- ja catering-yritykset osaavat auttaa niin menun suunnittelussa kuin toteutuksessa. Pyydä yrityksiltä tarjouspyyntöjä, ja jos mahdollista käy maistamassa yrityksen ruokia. Kysele suosituksia hyvistä tekijöistä.

Juhlapaikka halutaan koristaa omalla otteella

Teksti: Suvi Pulliainen

Ala-Lemun kartanossa juhlitaan vuodessa noin viisiäkymmeniä häitä. Jarmo Lepistö kertoo, että kesäaikaan kartanolla on tavallisesti kahdet häät jokaisena viikonloppuna, sillä heillä on käytössä kaksi erillistä juhlatilaa.

– Ensi kesä on jo kartanon puolelta täynnä, Talliravintolasta löytyy vielä tilaa muutamalle viikonlopulle. Varauksia on tehty myös jo kesälle 2026, Lepistö sanoo.

Varausten määrissä ei ole suuria muutoksia edellisiin vuosiin. Vilkkain sesonki Ala-Lemussa kestää toukokuusta lokakuuhun, mutta myös talvihäitä järjestetään.

– Koronan jälkeen oli isojen häiden buumi, mutta se on jo tasoittunut, Lepistö toteaa.

Piikkiöläisellä Kavalton tilalla tulevan kesän häille on vielä tilaa. Tilan yrittäjä Taija Kavalton mukaan varausajat ovat lyhentyneet huomattavasti korona-ajan jälkeen.

– Ennen tilat varattiin kaksi vuotta etukäteen, nyt on tavallista, että kyselyjä kesästä tulee vielä vuodenvaihteessa, Kavalto sanoo.

Kavalton tilalla häiden määrä on vähentynyt, mutta siinä on mukana myös omaa tahtoa. Nykyisin vuodessa järjestetään 20–30 hääjuhlaa.

– Olemme halunneet palvella myös syntymäpäiväjuhliaan viettäviä, joten emme ole tehneet paljon häämarkkinointia. Häät ovat myös työläämpiä järjestää, Kavalto selittää.

Sekä Lepistö että Kavalto ovat huomanneet, että hääparit satsaavat nykyään paljon aikaa ja vaivaa juhlapaikan koristamiseen. Lepistö kertoo, että juhlaa edeltävä päivä saatetaan käyttää kokonaisuudessaan tilan koristamiseen ja tilaan tuodaan paljon omaa rekvisiittaa. Koristeet myös kiertävät pareilta toisille.

– Koristeita ostetaan käytettyinä ja niitä myydään eteenpäin. Esimerkiksi silkkikukat ovat yleistyneet, sillä niitä voi käyttää monissa juhlissa ja tarvittaessa myydä myös eteenpäin, Kavalto avaa.