
Teksti: Teija Uitto
Tuoksu on huumaava. Talon ovella ei tarvitse kysellä, missä keittiö on, sillä tuoksu ohjaa perille. Katja ja Kari Laine ovat jo aloittaneet kokkaamisen keittiössään Uudenkaupungin Sundholmassa.
Tuoksusta tunnistaa valkosipulin, mutta muuten on vaikea arvata, mitä uunissa muhii.
– No tällä soosilla ei ole mitään nimeä. Mikä sen nimi voisi olla, Katja Laine esittelee padassa porisevan liemen.
– Ehkä chilisoosi, puoliso ehdottaa.
Arkeen ja juhlaan
Katja ja Kari Laine ovat yhdessä kehitelleet marinadin, joka sopii yhtä hyvin lihalle, kanalle kuin kalallekin.
Resepti toimii arkena ja pyhänä. Juhlaversiossa on vain lisäksi loraus kermaa.
Marinadin pohjana on soija ja öljy. Laineet maustavat ja pilkkovat marinadiin, mitä mieli tekee ja kaapeista löytyy.
– Meiltä löytyy jääkaapista aina dijonsinappia ja kaapista kuivattua chiliä.
Tällä kertaa he ovat marinoineet broilerin rintafileitä. Marinoidun broilerin, lihan tai kalan voi paistaa uunissa tai pannulla.
– Marinadi toimii myös ribsien glaseerauksessa.
Broilerimarinadiin pariskunta on pilkkonut lisukkeeksi paprikaa ja ananasta. Possun kanssa he suosittelevat omenaa, paprikaa ja erilaisia kaaleja. Naudan kanssa sopivat kovat juurekset, mutta myös paprika ja pavut. Kalapannulle voi lisätä vaikka parsakaalia, sitruunaa ja korianteria.

Tuliaisia Aasiasta
Ruuanlaitto on Laineilla koko perheen harrastus. Kokkailu kiinnostaa myös aikuisia lapsia, Mariaa ja Mikaelia.
– Karin kanssa olemme olleet paellakurssilla Barcelonassa. Marian kanssa olemme osallistuneet paikallisen Vakka-opiston thairuoka-, voileipäkakku-, kääretorttu- ja suklaakursseille, Katja Laine kertoo.
Vanhemmat ovat seuranneet Instagramista, miten heidän poikansa on viime kuukausina kiertänyt Thaimaata, Laosia, Vietnamia, Kamputseaa ja Malesiaa. Mikael Laine on reppureissulla Aasiassa.
– Tuskin maltan odottaa, minkälaisia reseptejä hän tuo tuliaisena, äiti nauraa.
Tässä perheessä ruoka on todella tärkeää. Oman ruuan lisäksi perheen keittiössä kokataan ja leivotaan muuallekin. Katja Laine työskentelee Uudenkaupungin teatterissa teatterisihteerinä ja on leiponut teatteriin väliaikatarjoiluja.
Hän pitää lisäksi ystävänsä kanssa kokkikerhoa Lokalahdella 1.–6.-luokkalaisille.
– Sen ikäiset ovat mahdottoman innostuneita ruuanlaitosta.
”Pyrimme siihen, että ruokahävikkiä on mahdollisimman vähän.”
Tärkeintä on maku
Katja Laineella tekemistä riittää, sillä hän vetää myös puutarhapiiriä ja Uudenkaupungin Vanhat talot -yhdistystä. Niinpä arkiruoka on enimmäkseen puolison vastuulla, etenkin nyt, kun hän on lomautettuna autotehtaalta.
– Silloin kun on aikaa, ruokaa tehdään yhdessä.
Tärkeintä on aina maku. Laineet kokeilevat erilaisia reseptejä ja kehittävät niitä itse. Usein pöydässä on itse pyydettyä kalaa. Yhdessä Laineet harrastavat syksyllä veneestä pilkkimistä ja jigikalastusta.
– Myös Karin isä on ollut kova kalastamaan, niin meillä on aina syöty paljon kalaa. Harvemmin tulee ostettua kaupasta lohta, mutta joskus sentään, kun minusta se on niin hyvää, Katja Laine kertoo.
Kari Laineen bravuuri on ”affensoppa”.
Laineet suosivat ruuanlaitossa lähituotteita. Niinpä broilerimarinadiin käytetään pari lusikallista naapurin tuottamaa hunajaa. Perunat ja munat haetaan lähitiloilta, ja omenamehu tehdään Sundholman kartanon omenoista. Mustikat poimitaan oman talon ympäristöstä, ja raparperit, luumut, tomaatit, kurkut, chilit ja lipstikka omasta pihasta.
– Pyrimme siihen, että ruokahävikkiä on mahdollisimman vähän. Tämä marinadi auttaa ruokahävikin vähentämisessä. Nahistunut paprikakin maistuu hyvältä, kun sen marinoi, Katja Laine lupaa.

AINEKSET
Chilisoosi
- 1 rkl öljyä
- 3 rkl soijaa
- 1 rkl makeaa chilikastiketta
- 2 rkl hunajaa
- 3 kynttä valkosipulia
- 1 tl dijonsinappia
- hyppysellinen suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1 kuivattu chili pilkottuna
- Sekoita marinadiainekset ja marinoi fileet.