Teksti: Eero Siivonen/Uudenkaupungin Sanomat
Joskus ruoka yhdistää ja muodostaa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Näin tapahtui Päivi Sappiselle, Mervi Pyykköselle, Marjo Sarkille sekä Leena Viitaselle, joita yhdistää kiinnostus piirakoihin.
Yksinkertaisuudessaan nelikosta syntyi ”piirakkamuijat”. Nelikko kokoontuu kerran vuodessa piirakkailtoihin maistelemaan jokaisen tekemiä annoksia.
Sappinen muistelee ystävysten tutustuneen toisiinsa vuoden 2012 aikana, kun Mervi oli välillä tuuraamassa Päivin ylläpitämää herkkupuotia. Pian paljastui, että molemmat tykkäävät erityisesti suolaisista piirakoista.
– Siellä keskenämme mehustelimme erilaisilla resepteillä, joita voisi kokeilla. Siitä syntyi ajatus kokoontua yhteen jonakin hetkenä, jolloin tekisimme suolaisen piirakan, jota sitten maisteltaisiin, Päivi kertoo.
Hyvin nopeasti Päivi ja Mervi saivat järjestettyä ensimmäisen piirakkaillan, jolloin myös Mervin sisko Marjo saatiin houkuteltua mukaan. Pari vuotta myöhemmin mukaan liittyi Leena. Silloin piirakkailloista oli muodostunut jo vuotuinen tapahtuma.

Touhu on lähtenyt laukalle
Suolaista piirakkaa Päivi kuvailee erinomaiseksi lohturuoaksi. Erilaisia variaatioita löytyy melkeinpä loputtomasti, mikä mahdollistaa monenlaiset kokeilut.
– Kerran tai kaksi on näiden vuosien aikana tapahtunut niin, että olemme leiponeet saman piirakan, Mervi kertoo.
Touhu on lähtenyt vuosien aikana Päivin sanoin laukalle. Pääraaka-aineina käytetään milloin punajuurta, juustoa, kesäkurpitsaa tai perunaa.
– Punajuuri on meidän lempparia, Mervi mainitsee.
Vaikka piirakoissa täytteenä voidaan käyttää terveellisiä raaka-aineita, ei se tee välttämättä piirakasta tyystin terveellistä. Päivi ja Mervi huomauttavat, että piirakan pohja vaatii liki aina rasvaa. Terveelliset täytteet huutavat puolestaan jotain makeaa.
– Piirakkailloissamme ei mietitä terveellisyysnäkökulmaa, vaan sinne lähdetään nautinto ja maku edellä, kvartetti painottaa.
– Leipominen on sellaista mukavaa ja rauhallista puuhaa. Siihen on mukava uppoutua rauhassa, Päivi kiteyttää.
”Suosittelen kopioimaan konseptin.”
Jaettu ilo on paras ilo
Piirakkaillat vaativat erityisen suunnittelun, mutta arkileivonnassa Päivi ja Mervi suosivat sesonkikohtaisia raaka-aineita. Näinä aikoina erityisesti kesäkurpitsa on toimiva raaka-aine.
– Kaupassa kierrellessä saattaa jokin aine pistää silmään, jolloin siitä lähtee ajatus kokeilla jotain, Päivi kuvailee.
Päiviltä ja Merviltä löytyy omat kotipuutarhat.
– Raaka-aineet ovat aika kasvispainotteisia, koska ne ovat inspiroivampia kuin vaikka lihat. Kyllä se on ihan parasta saada omalta kasvimaalta raaka-aineita, kumpikin komppaa toistaan.
Tämän vuoden piirakkailta on tiedossa joko syys- tai lokakuussa. Kyseessä on syksyn ehdoton kohokohta, jossa jaettu ilo on paras ilo.
– Suosittelen kopioimaan konseptin. Tämä on yksi parhaimmista asioista, mitä on tullut ystävien kanssa koettua, Päivi päättää.

RESEPTI
Päivin punajuuri-sinihomejuustogalette
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
100 g voita
1/2 dl smetanaa
2 tl sitruunamehua
1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
5–7 punajuurta
100 g sinihomejuustoa
1,5 dl ranskankermaa
1 kananmuna
hunajaa
oliiviöljyä
tuoretta timjamia
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
Valmistus:
Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon raastettu kylmä voi. Nypi ainekset keskenään murumaiseksi seokseksi.
Sekoita keskenään smetana, sitruunamehu ja jääkylmä vesi. Lisää neste taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Tee taikinasta pallo, kääri se kelmun sisään ja jätä jääkaappiin odottamaan noin tunniksi. Taikinan voit tehdä jääkaappiin vaihtoehtoisesti jo edellisenä päivänä.
Aloita täytteen valmistaminen harjaamalla punajuuret puhtaiksi (älä kuitenkaan kuori tai poista kantoja vielä tässä vaiheessa). Keitä juurikkaita kiehuvassa vedessä n. 35-45 minuuttia niiden koosta riippuen. Punajuuret saavat jäädä vähän napakoiksi keskeltä. Anna jäähtyä ja kuori.
Kauli jääkaapissa jähmettyneestä taikinasta jauhotetulla alustalla reilun kokoinen ympyrä ja siirrä se kaulimen avulla leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle.
Levitä pohjan päälle ranskankermaa niin, että jätät reunoille noin viisi senttiä tyhjän kaistaleen (reunat käännetään lopuksi piiraan päälle).
Viipaloi keitetyt ja kuoritut punajuuret ohuiksi siivuiksi. Sekoita öljy, suola, murskattu valkosipuli ja pieneksi hakattu timjami kulhossa. Pyöräytä punajuuriviipaleet öljyssä ja asettele ne smetanalla päällystetylle piiraspohjalle. Valuta päälle hieman hunajaa ja murustele koko komeuden ylle sinihomejuustoa. Taittele reunat piiraan päälle ja voitele ne munalla.
Paista galettea 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan, kunnes reunat ovat kullanruskeat. Rouhi valmiin piirakan päälle hieman mustapippuria ja ripottele hunnuksi tuoretta timjamia.