
Piispanristillä sijaitsevassa leipomossa on aikaisin aamulla vilskettä. Aamuyöllä paistetut leivonnaiset ovat jäähtyneet ja niiden täyttäminen on käynnissä. Mantelimassaa, hilloa ja kermavaahtoa pursotetaan isojen pullien keskelle tasaiseen tahtiin. Työsarkaa riittää, sillä laskiaispullia on täytettävänä useita satoja.
Kosken Leipomon yrittäjä Rauno Ruoho arvioi, että laskiaispullia pyöräytetään heillä arkisin hiukan alle tuhat kappaletta. Viikonloppuisin tahti kiihtyy ja haastattelupäivänä perjantaina pullia on leivottu 1 200 kappaletta. Suurimmat volyymit nähdään laskiaispäivinä.
– Laskiaissunnuntaina ja -tiistaina menee useampi tuhat. Laskiaistiistaina reilut 3 000, Ruoho laskeskelee.

Laskiaispullakausi alkaa Ruohon ja hänen puolisonsa Seela Merivuoren mukaan tammikuussa, ja kyselyitä alkaa tulla jo joulukuun puolella. Koska laskiaisen ajankohta on sidottu pääsiäiseen, kauden pituus vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna kausi on erityisen pitkä, sillä laskiaista vietetään vasta maaliskuun alussa.
– Viime vuonnahan se oli jo tässä kohtaa mennyt, koska laskiainen oli samalla viikolla kuin Runebergin päivä. Tämä on nyt hyvä, Ruoho hymyilee.
Kosken Leipomon kahviloista laskiaispullia myydään vielä hetken aikaa laskiaisen jälkeenkin, mutta sitten toiset leivonnaiset korvaavat kermaiset herkut.

Hillolla vai mantelimassalla?
Iänikuinen kysymys laskiaispullien kohdalla on sen täyte. Siinä missä yhden mielestä ainoa oikea täyte pullalle on mantelimassa, toinen nauttii herkkunsa mieluummin hillon kera. Leipurin näkökulmasta hillolla on suurempi menekki.
– Tässä kohtaa kaksi kolmasosaa pullista on hillolla ja yksi kolmasosa mantelia. Mutta se tasoittuu laskiaisen kohdalla ja mantelin menekki kasvaa, Ruoho sanoo.
Pullan täyte jakaa myös leipomoyrittäjien mielipiteet. Ruoho nauttii omansa mantelilla, Merivuori taas vannoo hillon nimeen. Täytettä tärkeämpi asia on kuitenkin sen alusta eli pulla.
– Pullan pitää olla tuore ja pehmeä, ja kermaa riittävästi. Meillä myydään aamulla paistettuja pullia vain yhden päivän. Jos pulla ei ole hyvä, niin laskiaispulla ei ole hyvä, Ruoho kiteyttää.
Yrittäjien oma pullamenekki ei tänä vuonna ole ollut kovin korkea. Kumpikin muistelee syöneensä tänä kautena vasta kaksi laskiaispullaa.
– Aikaisemmin söin yhden pullan päivässä, mutta nyt on ollut niin paljon kaikkea muuta, Merivuori pohtii.

Erikoisruokavalioiden kysyntä on pientä
Kosken Leipomo laajensi hiljattain gluteenitonta leipomotoimintaansa. Tilojen ensimmäinen laajennus tehtiin puolitoista vuotta sitten ja toinen loppuvuodesta. Gluteenittomille tuotteille on kysyntää, vaikka muuhun leivontaan verrattuna se on pientä, Ruoho kertoo.
– Se on ehkä enemmän sellainen asiakaspalvelutuote, Merivuori pohtii.
– Aina sitä joku tarvitsee. Jos tulee useampi ihminen kahville yhtä aikaa, niin joku on aina gluteeniton. Ja kakkuja menee paljon gluteenittomana, Ruoho lisää.
Muitakin erikoisruokavalioihin sopivia tuotteita kysellään pariskunnan mukaan säännöllisesti. Ruoho kertoo, että heillä on ollut jo vuosikymmeniä tarjolla vegaanisia munkkeja ja myös laskiaispullaa löytyy nykyisin vegaanisena. Suolaisista tuotteista vegaanisena valmistetaan bageleita ja kasvissämpylöitä. Suurin osa tuotteista valmistetaan kuitenkin edelleen perinteisesti eläinperäisistä aineksista.

Uusin kahvila Piispanristillä
Kosken Leipomolla on nykyisin yksitoista kahvilaa, joissa myydään leipomon omia tuotteita. Uusin kahvila avattiin marraskuussa lähelle Piispanristin Prismaa. Ruoho ja Merivuori ovat tyytyväisiä uusimman tulokkaan aloitukseen.
– Meitä pyydettiin siihen todella pitkään, ja monta kertaa sanoinkin ei, mutta lopulta siihen päädyttiin. Se on ollut hyvä ratkaisu, eikä tämän kävijämäärä ole vähentynyt yhtään, Ruoho sanoo ja viittaa syvemmällä Piispanristillä sijaitsevaan leipomoon, jossa kaikki Kosken Leipomon tuotteet saavat alkunsa.
Vaikka pariskunnalla ei tällä hetkellä ole lisää laajentumishaaveita, ei koskaan voi sanoa ei. Merivuori muistuttaa, että eitä on sanottu aiemminkin, mutta sitten pyynnöt ovat saaneet pyörtämään puheet.
– Viimeiset paikat ovat tulleet niin, että meitä on kysytty, että tuletteko tänne, Ruoho lisää.
