
Teksti: SSS/Mikko Kiviluoto
Kevätaurinko paistaa ja nurmet viheriöivät jo huhtikuussa! Moni aprikoi, joko aloittaisi grillikauden, osa on jo aloittanut. Mikä ettei, mutta missä kunnossa mahtaa varastossa talvehtinut grilli olla?
Grillikauden avaus vaatii grillin kevätsiivouksen. Varsinkin, jos pesu ja puhdistus jäi viime syksynä väliin. Ei liene tavatonta, että innokas grillaaja kavahtaa avatessaan grillin kannen ensimmäistä kertaa: grillin sisuksista paljastuu karstaa, eltaantunutta rasvaa, valkoista homekasvustoa ja epämääräisiä tahroja.
Miksi grilli kannattaa puhdistaa? Tietenkin hygieniasyistä, mutta myös siksi, että grillin lämmönsäätely toimii puhtaana paremmin. Ja onhan siistiä grilliä mukavampi käyttää!
Grillejä on monenlaisia ja monen hintaisia. Kaasugrillien hinnat lähtevät muutamasta satasesta yli neljän tonnin ja pikkuauton kokoisiin kesäkeittiökomplekseihin, mutta oheiset neuvot ovat enemmän tai vähemmän yleispäteviä kaikkien hintaluokkien kaasu-, hiili-, sähkö- ja pallogrilleille.
Välineiksi tarvitaan kaavin, teräs-, messinki- tai muu grilliharja, pesuharja/sieni/liina, pesuaineita ja vettä. Markkinoilla on tarjolla erikseen grillinpuhdistusaineita, mutta kotikonsteinkin pärjää.
Kyse ei ole rakettitieteestä – puhdasta jälkeä saa aikaan vaikkei viimeistä huutoa olevia hifistelytarvikkeita nurkista löytyisikään.
Näin se käy:

YLEISKATSAUS. Tarkastele grillin kunto silmämääräisesti: puuttuuko ruuveja, pitääkö niitä kiristää, lenksuvatko liitokset. Kiristä ja korjaa puutteet. Hiiligrillissä poista tuhkat ja hiilenjämät. Ennen rasvanpolttoa kannattaa myös poistaa suurimmat viime kerrasta jääneet ”terveiset” sekä ritilöiltä että parilalta.
KAASUGRILLISSÄ tarkasta kaasupullo ja sen liitännät. Taivuttele letkua, jotta mahdolliset murtumat näkyvät. Tee tarvittaessa saippuavesitesti: kostuta letku saippuavedellä, ja jos letkun päällä ilmenee kuplintaa, letku pitää uusia.

RASVANPOLTTO. Kevätsiivouksessa kannattaa käyttää puhdistavaa tulta ja kuumuutta.
Tärkeää on sitä ennen puhdistaa – jos tarpeen – rasvapelti ja -kuppi, ettei jämälaardi roihahda rasvapaloksi kesken lämpökäsittelyn. Irrota rasvapelti ja/tai -kuppi ja kaavi se puhtaaksi puu- tai teräslastalla. Pese pelti grillinpesuaineella tai tavallisella astianpesuaineella. Puhdistuksessa voi myös käyttää luonnollisia puhdistusaineita, kuten ruokasoodaa, sitruunaa, etikkaa tai sipulia.
Rasvanpoiston jälkeen polta grilliä maksimilämmöllä 10–20 minuuttia, jotta viimekesäiset ruuantähteet ja rasvat palavat pois.

HARJAUS. Kun grilli on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, harjaa ritilät ja parilat puhtaaksi messinki- tai teräsharjalla. Puhdista lämmönjakopellit harjalla, joka ei naarmuta pintaa.
Myös polttimot on hyvä harjata ja kaasuputket puhdistaa harjaamalla ne sivusuuntaisesti teräsharjalla. Jos kaasugrillissä liekki palaa keltaisena, on syytä puhdistaa polttimien reiät esimerkiksi rautalangan pätkän avulla.
Ritilät ja parilat olisi toki syytä puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

PARILA. Valurautaisen parilan voi karstojen irrotuksen jälkeen pestä kuumalla vedellä ja harjalla – pesuaineita ei tarvita. Pesun jälkeen huuhdo ja kuivaa parila ja rasvaa se ruokaöljyllä tai suolattomalla sianrasvalla, ettei se ruostu. Parila pitää jättää öljyiseksi.
Kaasugrillin laavakivet kannattaa uusia muutaman vuoden välein, toki grillausmääristä riippuen. Kevätkunnostuksessa tarkista laavakivien kunto ja kääntele niitä.
ULKOPESU. Pese grillin ulkopuoli pesuaineen kanssa liinalla tai sienellä. Huuhtele ja kuivaa pinnat. Puuosat voi öljytä esimerkiksi tiikkiöljyllä.
Tästä se lähtee. Puhdas grilli, parempi mieli.

Lähteet: Martat, Kotipuhtaaksi.fi, K-Rauta, Grilliopas.fi, Gigantti
Mitä puhdistusaineita tarvitaan?
Ritilöiden puhdistukseen riittää yleensä harjaus ja rasvaus, ja tarvittaessa ne voi pestä vedellä ja grillinpuhdistusaineella. Tarjolla on myös liuta erikseen grillinpuhdistukseen tarkoitettuja tuotteita.
Ulkopinnan puhdistamiseen voi käyttää mietoa yleispuhdistusainetta tai astianpesuaineliuosta.
Grillin puhdistus ei aina vaadi vahvoja kemikaaleja. On monia puhdistusmenetelmiä, jotka ovat tehokkaita sekä ympäristöystävällisiä.
Etikka poistaa rasvaa ja desinfioi samalla. Sekoita yksi osa etikkaa ja yksi osa vettä spraypulloon. Suihkuta seosta grillin ritilöille ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Harjaa sitten ritilät grilliharjalla ja huuhtele vedellä.
Ruokasooda poistaa tehokkaasti rasvaa ja likaa. Sekoita ruokasoodaa ja vettä, kunnes saat aikaan paksun pastan. Levitä pastaa grillin ritilöille ja anna vaikuttaa noin 10–15 minuuttia. Harjaa sitten ritilät grilliharjalla ja huuhtele vedellä.
Sitruuna on luonnollinen rasvanpoistaja. Halkaise sitruuna ja hankaa sillä suoraan grillin ritilöitä. Jos ripottelee suolaa leikattuun sitruunan puolikkaaseen, suola toimii hankaavana aineena ja tehostaa sitruunan puhdistustehoa.
Sipuli toimii sekä grilliruokana että puhdistajana. Halkaise sipuli ja kiinnitä se grillipihteihin. Hankaa kuumien ritilöiden pintaa sipulilla. Sipulin luonnolliset öljyt auttavat irrottamaan rasvaa ja palaneita ruokajäämiä.